U IME OCA, SINA I LAND ROVERA! – Vladike stigle na Sabor u milionskim limunzinama!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

O vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio i sam patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija “Budimo ljudi”.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je počeo redovno zasedanje u Beogradu. I pored redovnih tema koje će biti razmtarne na Saboru, posebnu pažnju zauzima “vozni park” vladika, koji se ne može pohvaliti skromnošću – kao i ni svih godina do sada.

Iako se teme zasedanja nikada ne najavljuju unapred, spekuliše se da bi jedna od nezaobilaznih tema je stanje crkava i manastira na Kosovu i Metohiji u aktuelnom trenutku, a ove godine će se gotovo izvesno na dnevnom redu naći rad međureligijske komisije Vatikana, Hrvatske biskupske konferencije i SPC o ulozi nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata.

Takođe jedna od tema bi moglo da bude bezakonje, različite zloupotrebe i samovolja sa kojim se navodno susrelo sveštenstvo u Banatu.

Advertisements

O vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio i sam patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija “Budimo ljudi”, koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić.

Naime, kada je patrijarh jednom prilikom krenuo na večernju službu video je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: “Čija su ovolika kola?”, a kada je dobio odgovor: “Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor“, patrijarh je prokomentarisao: “O, bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavet skromnosti!”

Vladike su tokom prethodnih sabora bile vrlo osetljive na pitanja “koji automobil voze”, smatrajući da su ta pitanja deplasirana. A kako nijednog momenta ne kriju da voze luksuzne automobile, ekipa Telegrafa je bila slobodna da ih danas uslika pre početka samog Sabora.

Advertisements

error: