TUŽNA ISTINA! 5. OKTOBRA Političari su pobedili a čitav narod je SAMO GUBITNIK!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

DOS je bila politička koalicija koja je nastala 10. januara 2000. godine.

 

Demonstracijama, pre 17 godina okončana je vladavina Slobodana Miloševića. Zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SR Jugoslavije posle višednevnih protesta širom Srbije, više stotina hiljada ljudi izašlo je na ulice Beograda 5. oktobra 2000. godine i srušilo vlast.

Uz Espreso aplikaciju ni jedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

Demokratska opozicija Srbije (DOS) bila je politička koalicija koja je nastala 10. januara 2000. godine na inicijativu Srpskog pokreta obnove i sačinjavalo ju je 19 stranaka koje su bile opozicija tadašnjem srpskom režimu Slobodana Miloševića.

Najjače stranke u DOS-u bile su Srpski pokret obnove i Demokratska stranka, ali je nakon atentata na Vuka Draškovića u Budvi, 18 stranaka DOS-a odbacilo sporazum koji su potpisali svi lideri stranaka DOS-a osim Momčila Perišića i odlučilo da se na izbore ipak ide na bez SPO-a. Kandidat DOS-a na predsedničkim izborima bio je Vojislav Koštunica iz Demokratske stranke Srbije.

Pored DS i DSS, DOS su činili Demokratska alternativa, Nova Srbija, Građanski savez Srbije, Demohrišćanska stranka Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska unija, Savez vojvođanskih Mađara, Reformisti Vojvodine, Sandžačka demokratska partija, Koalicija Vojvodina, Socijaldemokratija, Pokret za demokratsku Srbiju, Liga za Šumadiju, Nova demokratija i Demokratski centar. Uz DOS su tada bili G-17+ i Otpor.

 

Dr Vojislav Koštunica, vođa jedne od članica DOS-a pobedio je kandidata SPS-a i JUL-a i tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i bio poslednji predsednik Savezne Republike Jugoslavije od 2000. do 2003. godine, a onda i predsednik Vlade RS od 2004. go 2008. godine. Do 2014. godine bio je predsednik DSS, a onda se penzionisao, povukao iz političkog i javnog života Srbije.

 

Zoran Đinđić bio je predsednik Vlade Republike Srbije od 2001. do 2003. godine, dugogodišnji predsednik Demokratske stranke, gradonačelnik Beograda. Ubijen je 12. marta 2003. godine, kada je na njega izvršen atentat od strane kriminalne, kvazidržavne formacije “Crvene beretke” uz sveobuhvatnu podršku tada najopasnije kriminalne grupe u Srbiji poznatije kao “Zemunski klan”. Jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke.

 

Velimir Velja Ilić je predsednik Nove Srbije. Bio je ministar za kapitalne investicije od 2004. do 2007. godine, pa za infrastrukturu od 2007. do 2008. godine, a onda je u Vučićevoj vladi, bez obzira što je bio DOS-ovac bio ministar građevine i urbanizma, i to od 2012. do 2014. godine. Na izbore 2014. godine Nova Srbije izlazi u koaliciji sa SNS. Aprila 2014. godine izabran je za ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije.

 

Nebojša Čović je srpski političar i sportski funkcioner. Čović je bivši gradonačelnik Beograda, zamenik predsednika u Vladi Republike Srbije, bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i najbolji sportski radnik ikada u istoriji olimpijskog sporta. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini u dva mandata. Bio je predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, a trenutno je predsednik Crvene zvezde.

 

Dragoljub Mićunović je srpski filozof i političar, na vanrednim parlamentarnim izborima 2016. godine izabran je za narodnog poslanika. Dragoljub Mićunović je član poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije, trenutni je predsednik političkog saveta Demokratske stranke i jedan je od 13 intelektualaca koji su obnovili rad predratne Demokratske stranke.

Advertisements

 

Žarko Korać je srpski političar i psiholog. Bio je zamenik premijera u Vladi Srbije između 2001. i 2003, i nakratko premijer (17-18. mart 2003.), nakon što je Zoran Đinđić ubijen. Korać je sada poslanik u Skupštini Srbije kao deo koalicije oformljene oko Liberalno-demokratske partije. Poslanik u Skupštini Srbije bio je i u periodu od 1993. do 1997, kao i od 2003. do danas.

 

Goran Svilanović je srpski diplomata i političar. Bio je šef diplomatije u Vladi Zorana Đinđića, a sada je na funkciji generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju sa sedištem u Sarajevu. Stupio je na dužnost 1. januara 2013. godine nakon što su ga 14. juna 2012. u Beogradu imenovali ministri inostranih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

 

Vladan Batić je bio srpski političar, advokat, doktor pravnih nauka i ministar pravde (2001—2004). Umro je 2010. godine.

 

Dušan Mihajlović je srpski političar i bivši potpredsednik Vlade Republike Srbije. Nakon republičkih izbora 2000. godine Mihajlović je imenovan za jednog od potpredsednika i ministra unutrašnjih poslova Srbije u Vladi Zorana Đinđića i na tim funkcijama ostaje do 2004. Nakon toga povlači se sa mesta predsednika stranke koja, u međuvremenu, menja ime u Liberali Srbije. Danas, Mihajlović se više ne bavi politikom, a njegova stranka je zvanično prestala da postoji u januaru 2010. godine.

 

Jožef Kasa bio je političar, ekonomista i bankar mađarskog porekla koji je živeo u Srbiji. Bio je zamenik premijera Srbije u vladi Zorana Đinđića i predsednik saveza vojvođanskih Mađara. Do svoje smrti Kasa je bio počasni član u ovoj stranci. Uhapšen je 20. novembra 2012. godine tokom istrage u aferi „Agrobanka”. U pritvoru je bio do 12. februara 2013. godine, a protiv njega nije podignuta optužnica. U julu 2013. godine postao je glavni i odgovorni urednik Subotičkih novina. Umro je prošle godine.

 

Nenad Čanak je 1990. godine osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine, i na čelu LSV je od osnivanja i biran je za predsednika stranke na svim izbornim kongresima. Na izborima 1997. godine bio je izabran za poslanika sa liste Koalicije Vojvodina. Izbori 2000. godine mu donose poslanički mandat (koalicija DOS) u Skupštini Vojvodine gde biva imenovan za njenog predsednika, i tu funkciju je obavljao u periodu od 2000. do 2004. godine. Nakon izbora 2007. ulazi u Republičku Skupštinu kao poslanik koalicije LDP-GSS-LSV-SDU. U septembru 2012. podneo je ostavku na mesto narodnog poslanika, nakon tuče u Novom Sadu u kojoj je učestvovao. Nakon izbora 2014. ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Miroljub Labus je srpski ekonomista, bivši političar i redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u penziji. Bio je potpredsednik Vlade Srbije od 3. marta 2004. do 3. maja 2006. godine, kada je podneo ostavku. To je uradio zbog suspendovanja pregovora o pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Bio je predsednik stranke – G17 Plus od njenog osnivanja do 13. maja 2006, kada je podneo ostavku i povukao se iz politike.

Srđa Popović je srpski politički aktivista poznat kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor, zaslužne za organizaciju demonstracija koje su dovele do rušenja srpskog predsednika Slobodana Miloševića. Posle prvih post – miloševićevskih izbora, kao član Demokratske stranke, blizak premijeru Zoranu Đinđiću, izabran je u Narodnu skupštinu Republike Srbije gdje je sedeo sve do 2003. Nakon Đinđićeve smrti je od Otpora stvorio kratkotrajnu političku stranku, koja na izborima nije uspela da predje cenzus i uđe u Skupštinu. Godine 2004, osnovao je međunarodnu organizaciju Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije koja iskustva rušenja Miloševića nastoji da iskoristi kako bi se promovisala demokratija.

IZVOR: ESPRESO.RS

Advertisements

error: