TURCI MUČE NAŠE RADNICE! Jedan WC na njih 300 zaposlenih!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na 300 radnica je jedan WC, na pauzi jedu pored klozetske šolje, u celoj hali rade samo četiri klima-uređaja, a ako jedan radnik pogreši u šivenju, Turci svima za kaznu pobacaju hranu da ne bi mogli na pauzu za topli obrok!

 

Ove jezive podatke o stanju u turskoj fabrici “Kajzen” u Smederevu za Kurir je izneo Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

– Plata je 25.000 dinara, prekovremeno se retko plaća! Mi smo zaposlenima u “Kajzenu” pružili pomoć s obzirom na to da imaju zabranu da oforme sindikat.

 

Tretiraju ih kao da nisu ljudi! Muškaraci, kojih ima oko 50, imaju jedan WC u svlačionici, koja je i jedino mesto gde im je dozvoljeno da jedu – navodi Veselinović.

 

On dodaje da nijedan radnik nema ugovor za stalno, kao i to da je “Kajzen” od države dobio novac da zaposli 800 ljudi. Zbog neisplaćene plate i prekovremenog rada zaposleni su 11. maja obustavili rad. Poslodavac i

Advertisements

h je poslao kući, istog dana im je sve isplaćeno, ali narednog sedmoro zaposlenih dobija otkaz!

– Ponuđeno im je da potpišu sporazumni raskid pod pretnjom da će biti krivično gonjeni i završiti u zatvoru, jer su, kako su im poslodavci objasnili, postavljajući slike sa štrajka na Fejsbuk prekršili odredbe ugovora i “objavili poverljive informacije i službene tajne”. Četvoro radnika je potpisalo, ostali su odbili. Njima je rečeno da će im rešenje poslati na kućnu adresu – naglašava Veselinović i dodaje:

 

– Na osnovu tog rešenja planiraćemo dalje korake, ali sigurno idemo na sud. Planiramo tužbe i obavestićemo međunarodne institucije!

Jedan od radnika koji je ostao bez posla (ime i prezime poznato redakciji) potvrdio je da su uslovi u kojima rade užasni, kao i to da je odbio da potpiše rešenje o otkazu.

 

IZVOR: Kurir.rs / FOTO: ePodunavnje

Advertisements

error: