TUGA! Vučić ga nazvao prijateljem Srbije, a šef NATO podržao stvaranje vojske Kosova!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Balkan bio i da će ostati jedan od kritičnih regiona i prioriteta NATO-a, te da je važno da dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu Prištine i Beograda budu sprovedeni.On je poručio da politički lideri u Beogradu i Prištini moraju da spuste tenzije.

 

„Stabilnost u ovom delu regiona je veoma značajna za celu Evropu“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je poručio da će NATO nastaviti da doprinosi stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i da nikakve izmene neće biti pravljene što se tiče prisustva snaga za održavanje mira dok se prethodno ne izanalizra situacija na terenu.

Prema njegovim rečima, KFOR kao deo NATO-a sa blizu pet hiljada članova na Kosovu i Metohiji je jedna od najdužih misija koja se ne ogleda samo u vojnom smislu.

„NATO će ostati u mandatu i u okviru tog mandata će podržati Kosovske bezbednosne snage, a NATO će podržati i borbu protiv korupcije i kriminala, kao i dijalog između Prištine i Beograda“, kazao je Stoltenberg, dodajući da je jutros pre susreta sa predstavnicima privremenih šiptarskih institucija u Prištini i KFOR-a obavio razgovor sa šefom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Advertisements

On je naglasio da Mogerinijeva i NATO, smatraju da je veoma važno da dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu Prištine i Beograda budu sprovedeni i da se dijalog nastavi.

„Sve strane treba da spuste tenzije jer je to put za prosperitet i budućnost za Kosovo i regiju, a KFOR će u okviru mandata UN ostati posvećen očuvanju pune bezbednosti svih građana na Kosovu“, poručio je generalni sekretar NATO-a.

On je rekao da će KFOR i NATO ostati na Kosovu i nastaviće da u većoj interakciji i saradnji sa privremenim šiptarskim institucijama na Kosovu i Metohiji doprinosi razvoju „Kosova“.

 

IZVOR: TANJUG

Advertisements

error: