TRAMPOV SAVETNIK NAPAO INFORMER: Njihove LAŽNE VESTI štete ugledu SRBIJE!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Visoki funkcioner Stejt departmenta Hojt Ji smatra da izjave o “Velikoj Albaniji” predstavljaju neodgovornu retoriku, ali da ih treba shvatiti u kontekstu političke kampanje i ne pridavati im preterani značaj, jer su, kako ocenjuje, politički lideri i stranke u regionu uglavnom svesni da do integracije u EU neće doći promenom postojećih granica.

 

– Ne pokušavam da ih opravdam, mi smo osudili takvu retoriku i javno i iza zatvorenih vrata, ali, rekao bih i da je važno da izbegavamo preterane reakcije i da ne shvatamo bukvalno ono što neki političar kaže tokom kampanje – naveo je Ji.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da neki tabloidi američkog ambasadora vide kao neprijatelja Srbije, Ji je istakao da ambasador Kajl Skot uživa puno poverenje vlade SAD i da je sa svoje strane on svakako najbolji prijatelj Srbije u okviru američke vlade, dok je za Srbiju važno da ima odgovorne medije.

Advertisements

– Apsolutno sam siguran da ambasador Skot radi najvrednije što bilo ko može da radi u cilju jačanja odnosa Srbije i SAD. Što se tiče pisanja štampe, smatramo da je za Srbiju i druge zemlje u tranziciji važno da imaju profesionalne slobodne i odgovorne medije koji tačno izveštavaju o onome što se dešava u zemlji – rekao je Ji.

Ji ističe da kada postoje dezinformacije, lažne vesti ili nepošteno izveštavanje to može biti štetno za zemlju.

– Kada izveštavanje daje lažnu sliku o tome ko su prijatelji Srbije, koje zemlje pomažu Srbiji ekonomski ili bezbednosno i kada su neke zemlje, uključujući SAD prikazane kao neprijatelji Srbije ili kao zemlje koje pokušavaju da potkopaju ono što radi Srbija, to naš posao čini mnogo težim – dodao je Ji.

Načelno, kad je reč o stanju medija i vladavine zakona u Srbiji, Ji je rekao da SAD, kao i drugi posmatrači, blisko prate godišnje indekse Transprensi internešenela, Svetske banke, Fridom hausa itd i da je Srbija generalno, kada je reč o medijima, relativno stabilna.

espreso.rs

Advertisements

error: