TRAMP SPASAVA DODIKA: Donaldova administracija skinuće sa crne liste predsednika RS!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BANJALUKA – To što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dospeo na crnu listu SAD, može da se protumačiti kao očajnički potez odlazeće američke administracije, ali može i da se očekuje da ga nova administracija skine sa te liste, rekao je savetnik predsednika Srpske Aleksandar Vranješ.

“S obzirom na to da je nova administracija SAD do sada pokazala dobru volju, možemo da očekujemo da on bude skinut sa te liste”, rekao je Vranješ za “Sputnjik”.

On ističe da je važno naglasiti da je stavljanje Dodik na američku crnu listu, formalno moglo da se desi samo ukazom odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame. Vranješ kaže da je za Banjaluku važna informacija da je novi predsednik Donald Tramp još ranije izjavio da će poništiti čitav niz ukaza te vrste kad preuzme dužnost. On je rekao da će ovakav potez odlazeće administracije SAD samo učvrstiti Dodikovu nameru da uloži dodatne napore da sa novom Trampovom administracijom izgradi kvalitetne odnose. Prema njegovim rečima, to što su SAD uvele sankcije Dodiku je odmazda Stejt departmenta jer je odbio zahteve američkog zvaničnika Hojta Jija, koje je saopštio Dodiku u nedavnom telefonskom razgovoru.

Advertisements

 

“Odbijanje zahteva koji su bili direktno usmereni protiv interesa Republike Srpske rezultovalo je, kako vidimo, odmazdom koja se ogleda u tome da predsednik Dodik nije na vreme dobio vizu SAD kako bi mogao da prisustvuje inauguraciji, u intervjuu u kojem je Hojt Ji poslao oštre poruke prema Republici Srpskoj i na kraju – u ovom stavljanju predsednika Dodika na crnu listu”, naveo je on.

 

Vranješ kaže da treba uzeti u obzir da je odlazeća administracija nezadovoljna što je Trampov tranzicioni tim pokazao veliko razumevanje prema Republici Srpskoj, počevši od toga da su pozvali Dodika na inauguraciju, do toga da su otvoreni za razgovore u pravcu poboljšanja odnosa. Govoreći o odnosu buduće američke administracije prema BiH, Vranješ je naveo da je ona pokazala veliko razumevanje kada je reč o zatvaranju OHR-a i odlasku stranih sudija Ustavnog suda BiH, stavljajući do znanja da će buduća administracija podržati te inicijative iz Republike Srpske.

 

“Definitivno možemo očekivati da se time i predsednik Dodik skine sa liste. Tako da na kraju to nije nikakva katastrofa ni po predsednika Dodika, ni po Republiku Srpsku”, rekao je Vranješ.

 

 

KURIR

Advertisements

error: