TRAGEDIJA SRPSKE EKONOMIJE: Kompanija “Galenika” prodaje se za 1 EVRO!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Firma ima negativan kapital.

 

Kupcima koji su zainteresovani za “Galeniku” biće ponuđena početna cena od jednog evra, ali će budući vlasnik morati da plati još 25 miliona evra na ime postojećih bankarskih dugova kompanije.

Ovo je predviđeno javnim pozivom za prodaju nekadašnjeg srpskog farmaceutskog giganta. Razlog za neuobičajeno nisku startnu cenu je vrednost kapitala koji se nudi na prodaju: kapital je negativan i iznosi minus 152 miliona evra. To se dešava kada razni krediti i obaveze “pojedu” kapital neke firme, odnosno kada su njeni dugovi veći od svega onoga što to preduzeće poseduje. Ovakve firme su uglavnom viđene za bankrot, osim ako im država ne pomogne bilo kroz subvencije, bilo kroz dozvolu da ne plaćaju svoje obaveze.

Dug “Galenike” prema bankama je, prema zvaničnim podacima, 71 milion evra. Budući vlasnik ove srpske farmaceutske kuće dug će moći u celini da otkupi za deo vrednosti, to jest za već pomenutih 25 miliona evra, što je i osnovni uslov javnog poziva. Investitor će, takođe, morati da bude iz farmaceutske industrije, s godišnjim prihodom od bar 300 miliona evra.

Advertisements

U sindikatu “Nezavisnost” u “Galenici” kažu da su se stekli svi uslovi da ovoga puta tender bude uspešan. Predsednik sindikata Zoran Pantelić naglašava da je “Galenika” farmaceutska kompanija koja ima dobar renome i poverenje svojih potrošača i da će se svakako, ako se kupoprodajni ugovor bude napravio kvalitetno, ukoliko ga kupac bude poštovao i ušao u kompaniju sa namerom da investira, vrlo brzo vratiti na ono što je nekada bila lider u regionu.

On je izrazio nadu da će tenderski postupak biti javan i transparentan i da će onaj ko bude ponudio najbolje uslove postati novi vlasnik. Prošlogodišnji pokušaj prodaje 25 odsto akcija strateškom partneru “Galenike” bio je neuspešan, a ova kompanija je u privatizaciji već desetak godina. Vlada Srbije je 11. jula ove godine donela zaključak da se privatizacija “Galenike” sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga “Galenike” u kapital.

izvor: BK TV

Advertisements

error: