TOTALNO PROLUPAO! VUČIĆ: Prodavnica IKEA će da promeni mentalitet Srba

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

IKEA – mera stanja nacije. Tako makar dolazak švedske kompanije na srpsko tržište posmatra predsednik Aleksandar Vučić. U autorskom tekstu Vučić piše da je pomenuta robna kuća važna zbog nečega na čemu već pet godina insistira:

“Ikea menja način razmišljanja. Svakog pojedinca i čitavog društva. I, po meni, ona je, uz Zakon o radu, najznačajniji “udar” na zastarele i prevaziđene delove mentaliteta, na kolektivnu lenjost i nepomerljivost, kao i na onu životnu filozofiju koja nam je, stalno, ponavljala da treba da čekamo da neko drugi sve završi umesto nas samih”, naveo je Vučić u tekstu.

Predsednik se poziva i na tekst “Testament prodavca nameštaja” osnivača Ikee Ingvara Kamprada – njegov put je za Vučića dokaz volje, posvećenosti i fantastičnog rada. Ovo nije prvi put da Vučić smatra kako toga Srbima fali – slično je govorio i prošle godine na konferenciji “Nordijski inovativni biznis”.

“Izgubili smo preduzetnički duh, naši ljudi su naučili da rade vredno u zapadnim zemljama još od gastarbajterskokog perioda, prvog perioda 60-ih godina… Ali nismo naučili da sami pravimo svoj biznis. Takođe smo u međuvremenu izgubili i radne navike”, izjavio je tada Vučić.

Advertisements

Da li su radnici u Srbiji zaista sve to izgubili? Nisu, već predsednik koristi kolektivne stereotipe, smatra novinar “Vremena” Radmilo Marković. Dodaje da se Vučić prvi ne drži citiranih pravila.

“Rasipanje resursima je smrtni greh u Ikei – on to govori u državi gde zapravo ne znate šta je sve imovina države, gde se rasipa na sve strane. Onda dalje kaže: Nemamo poštovanje prema rešenju sve dok ne vidimo koliko nešto košta. Da li mi znamo koliko košta Er Srbija? Ili koliko košta Beograd na vodi?”, upitao je Marković.

Dok se čekaju odgovori – potrebno je stvoriti i sistem. To za Miloša Nikolića iz organizacije LIBEK znači manje govoriti o stanju svesti i vrednostima, a više raditi na poštovanju institucija i vladavine prava.

“Ta priča o malom švedskom naselju u kojem je nastala IKEA nije samo priča o verovanju tog čoveka koji je svojom preduzetničkom vizijom izneo ceo poduhvat nego je i priča o jednom socijalnom, ekonomskom i kulturnom ambijentu Švedske tog vremena, o nezavisnim sudovima, o niskom nivou korupcije, o poštovanju ugovora i pravila igre, da bi IKEA uopšte mogla da nastane”, rekao je Nikolić.

A s obzirom da je IKEA sada u Srbiji – na dobrom smo putu – u autorskom tekstu predsednika.

IZVOR: N1 SRBIJA

Advertisements

error: