TITOV UNUK JOŠKA: Živim kao pas u siromaštvu, od dede sam nasledio samo prezime

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

O svom dedi Joška kaže da je bio demokrata, a da o Golom otoku nije znao ništa dok Aleksandar Ranković nije otišao i izvestio ga o tome

Čudna je sudbina zadesila Jošku Broza (68), unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ. Dok je njegov deda Josip Broz Tito najveći deo života proveo u izobilju koje je mnogima zauvek ostalo nedostižno, Joška danas živi – ili bolje reći preživljava – od 18.000 dinara.

„Živim kao pas“, reći će u iskrenom razgovoru za Njuzvik. Jer, osim prezimena, od dede ništa nije nasledio. Tako je bar odlučio beogradski Viši sud, koji je, posle više od tri decenije, okončao ostavinsku raspravu, ostavivši Maršalove potomke bez nasledstva.

Da stvar bude još gora, Joški Brozu je propao i četvrti brak, iz kojeg je izašao siromašniji nego što je ikad bio, te se sada bori za golo preživljavanje. Ipak, nada se nekom životnom obrtu.

– Plašite li se za sudbinu imovine koja je ostala iza Tita i za to gde bi ona mogla završiti?

Advertisements

Ne znam gde bi to moglo da završi. Ali, da nije svega toga, država bi odavno srušila i Kuću cveća. Međutim, ako nju sruše, morali bi imovinu da podele nekome. Nisam materijalista da bih živeo za to da dobijem tu imovinu, ali jesam za to da država sačuva imovinu kad joj je već ostavljena. Ako već nije sposobna, onda neka da nekome ko to može da čuva. Ali ni to ne daju, jer bi se tako otkrilo da su najveći deo pokrali. Najvredniji deo imovine završio je u rukama ljudi iz vlasti. I to, tvrdim, svih vlasti od osamdesetih do danas.

– Početkom godine okončano je suđenje za zaostavštinu Josipa Broza Tita, koje je trajalo duže od tri decenije. Da razjasnimo sve nedoumice – da li su naslednici dosad dobili nešto od imovine?

U prvom stepenu, rasprava je završena. Rečeno je da niko nema pravo na imovinu i – doviđenja. A u stvari je mnogo toga pokradeno. Pedeset odsto imovine je nestalo, a to niko drugi nije odneo osim onih koji su bili u vlasti. U svim vlastima do danas. Recimo, opljačkani su..

KURIR

Advertisements

error: