TIHA OKUPACIJA ZEMLJE! -Srbija prodala strancima skoro sve izvore pijaće vode!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Rasprodaja pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On je istakao i da Srbija treba da nađe način kako da vrati vlasništvo nad prodatim izvorima pijaće vode.

“Pijaća voda je najvažniji resurs na planeti i svako ko je poseduje i sačuva spasiće stanovništvo od iscrpljivanja, pa i rizika nestajanja. Druga prednost jeste što ćete moći i drugima da pomognete ako imate neki višak. Dakle, rasprodaja pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi i mislim da bi trebalo da nađemo način kako to da vraćamo koliko god je moguće”, rekao je Trivan za današnju “Politiku”.

Srbija, upozorio je, ne raspolaže neograničenim količinama pijaće vode i ne leži na prevelikom broju izvorišta i rezervi.

Komentarišcuhi zagađenost pijaćih voda i prodaju izvora strancima u proteklih deset i više godina, Trivan okrivljuje one koji su prodavali izvore pijaće vode navodeći da se razmere tih privatizacija još ne vide dovoljno, ali da će se prave posledice videti kada nastane doba nestašice vode.

Advertisements

“Sada smo upravo na pragu tog perioda. Klimatske promene su na delu i zato nas pogađaju poplave i suše, što sve zajedno negativno deluje na pijaće vode. Oni koji su prodavali izvore, prodali su nacionalni resurs koji predstavlja pitanje našeg opstanka. Mnogi ratovi koji se u ovom trenutku vode u svetu, vode se upravo zbog pijaće vode”, ukazao je Trivan.

Trivan je dodao da su ekologija i ekološka bezbednost dobili najvažnije mesto u vođenju politike mnogih država.

“Moglo bi se reći da je to nova filozofija, gde se smatra da armije više nisu glavno sredstvo prinude, već su ekološki standardi postali glavna “batina” u svetskim odnosima. Nametanjem standarda, kao što je ograničavanje emisije gasova, ili bilo čega drugog, predstavlja kontrolu nad jednom nacijom. Ekologija je već postala sredstvo za ovu kontrolu”, rekao je Trivan.

On je, istovremeno, izrazio uverenje da je za Srbiju, u pregovorima sa EU, najvažnije poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

“Ako nemate dovoljno dobar vazduh ili pijaću vodu, onda nema ni opstanka. Dakle, to je najvažnije i najkomplikovanije pitanje u formalnopravnom smislu. Toliko da i sami Evropljani kažu da to poglavlje obuhvata čak trećinu ukupne legislative. Zbog takve obimnosti je i najskuplje”, rekao je Trivan.

IZVOR: B92

Advertisements

error: