TABAKOVIĆ: U Srbiji se lepo živi, posao se lako nađe!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

 

Kako kaže, „to je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine i rezultat je boljeg poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i ubrzane realizacije infrastrukturnih projekata“.

„Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi. U srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže“, navela je Tabaković.

Advertisements

 

To se pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika zemlje, dodala je.

„Tome u prilog govori i sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, koji je početkom maja za Srbiju blizu svog istorijskog minimuma. To potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrednosti, o čemu svedoči uspešna realizacija na aukciji sedmogodišnjih dinarskih državnih hartija od vrednosti ovog meseca“, navela je guvernerka.

 

Srbija je, kako je istakla, sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao, a životni standard raste na održivim osnovama.

 

Autor: Tanjug

Foto: Tanjug

Advertisements

error: