SVI SU AMERIKANCI ISTI! PROPADE DIL! – Tramp napao Putina i Rusiju kao i Obama!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vašington i Moskva u poslednje vreme razmenjuju oštre reči zbog demonstracija u Rusiji, smrti civila u Iraku i proširenja američkih sankcija.

 

Nakon što je mesecima američki predsednik Donald Tramp hvalio ruskog kolegu Vladimira Putina, njegova administracija je počela sa razmenom žestoke diplomatske retorike sa Moskvom, prenosi portal „Politiko“.

Odnosi dve države su ponovo pogoršani i čini se da je mogućnost stvaranja strateške alijanse dve najveće svetske sile sve manja.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je počeo svoje izlaganje u ponedeljak pročitavši saopštenje u kojem SAD „snažno osuđuju“ zatvaranje stotina demonstranata, među kojima i vodećeg Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog u protestima koji su se širom Rusije održali tokom vikenda.

U saopštenju su upotrebljene najoštrije reči koje je Trampova Bela kuća ikada uputila Putinovoj vladi i iznenadila neke „ruske jastrebe“ koji su bili nesigurni da li će Tramp, koji je izbegavao da kritikuje Putina – dozvoliti vladi da ukori potez Kremlja.

Kao predsednički kandidat Tramp je stalno obećavao da će se zalagati za prijateljske odnose sa Moskvom, ali je u poslednje vreme prestao da govori takve stvari zbog istrage mogućih veza njegove kampanje i Rusije.

Stručnjaci kažu da je Putin veoma osetljiv na američku kritiku njegove unutrašnje politike i da bi on mogao besno da odreaguje na ove prekore.

Advertisements

Međutim, ostaje nejasno da li ovo saopštenje odražava pravu američku politiku prema Rusiji. Glavne pozicije vezane za Rusiju u Stejt depratmentu i Pentagonu još nisu popunjene.

U međuvremenu, Kremlj je poslednjih nedelja pooštrio retoriku o Trampovoj administraciji, koja je nedavno preduzela korake koje Moskva vidi kao neprijateljske prema ruskim interesima.

U subotu je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, osudila nove američke sankcije protiv osam ruskih kompanija. Ona je rekla da je njena vlada začuđena i zabrinuta potezom Vašingtona.

Brzo nakon Spajserovog govora u ponedeljak, oglasio se i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji je rekao da je „zaprepašćen“ izveštajem o vazdušnim napadima američke vojske u kojima je 17. marta poginulo možda i do 200 civila u Mosulu.

Lavrov je rekao da je Moskva zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN i dodao da se od tada još nekoliko tragičnih incidenata desilo u kojima su stradali civili.

On je izjavio i da je zajednička iračko-američka ofanziva s ciljem da se Mosul oslobodi od Islamske države mnogo brutalnija od rusko-sirijske vojne kampanje u Alepu u Siriji.

– Nadgledamo operaciju oslobađanja Mosula još od početka jer se sećamo kako su nas kritikovale zapadne kolege tokom operacije u istočnom Alepu – rekao je Lavrov.

 

INTERMAGAZIN.RS

Advertisements

error: