SVETSKI SKANDAL U NAJAVI! – Tomislav Nikolić prevario KINU za 500,000 tona goveđeg mesa!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Dok se u Srbiji iz godine u godinu smanjuje broj goveda, a proizvodnja goveđeg mesa nam je spala na tek oko 75.000 tona godišnje, aktuelni predsednik države Tomislav Nikolić ugovara sa kineskim predstavnicima izvoz čak pola miliona tona tog mesa u Kinu!

 

Naime, Peking je zainteresovan da uveze 500.000 tona goveđeg mesa iz naše zemlje, što je predsednik Nikolić ocenio kao veliku poslovnu šansu Srbije, te je nakon razgovora sa predstavnicima kineske Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin najavio da će, nakon što Generalna uprava završi svoj rad i uveri se da proizvodi zadovoljavaju traženi kvalitet, sve biti spremno da započne izvoz mesa u Kinu (?!).

– Brojne kineske kompanije zainteresovane su da ulažu u srpsku poljoprivredu i ministar Dži Šuping je naglasio da je Generalna uprava spremna da svim takvim kompanijama dodeli olakšice u njihovom poslovanju – istaknuto je nakon sastanka Nikolića i predstavnika kineske Generalne uprave.

Advertisements

No da je čitava ova stvar smešna, te krajnje nerealna, smatraju domaći poljoprivredni stručnjaci. Tako Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), poručuje za „Alo!” da je domaće govedarstvo decenijama desetkovano, te da ne možemo ni prići proizvodnji te količine govedine koju predsednik najavljuje kineskim predstavnicima.

– Mi ni za sto godina ne možemo imati proizvodnju goveđeg mesa od pola milijarde tona! Primera radi, prošle godine proizvedeno je tek 75.000 tona goveđeg mesa, što je najmanje za poslednjih 80 godina. Pritom, ta proizvodnja opada iz godine u godinu. Nemamo u stajama ni 15.000 do 20.000 junadi, a to znači da od toga oko 5.000 ode preko Drine i na Kosovo – napominje Gulan.

On podseća i da od 1996. imamo dozvolu za izvoz bebi-bifa u Evropsku uniju u količini od 8.875 tona godišnje, ali tu cifru nismo nikada ispunili.

– Tako smo 2015. izvezli samo 315 tona bebi-bifa, a u 2016. tek nešto simbolično više, oko 400 tona. Pritom, polovina nam je bila vraćena zbog lošeg kvaliteta. Primera radi, 1990, u vreme dok je Jugoslavija bila u fazi raspadanja, izvezla je 50.000 tona bebi-bifa, od čega je iz Srbije bilo oko 30.000 tona. Iako su bebi-bif i juneće meso naša šansa odavno, mi taj fond ne razvijamo, naprotiv – ističe Gulan.

 

IZVOR: ALO NOVINE

Advertisements

error: