SVETSKI MEDIJI ZEZAJU VUČIĆA: Teško da bi otvaranje IKEA bilo vest bilo gde u svetu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Otvaranje 400. prodavnice Ikee teško da bi bilo gde u svetu bilo vest, a pogotovo ne prilika za nacionalno preispitavanje, piše Ekonomist.

 

U komentaru o otvaranju Ikee u Srbiji i autorskom tekstu koji je tim povodom napisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ekonomist poredi poteškoće na putu evropskih integracija sa sklapanjem delova nameštaja iz te radnje.

“Za srpsku vladu evropske integracije znače mučenje sa hiljadama instrukcija od EU o tome kako da izgrade modernu državu, a za hiljade običnih Srba, od kako je u Beogradu otvorena Ikea 10. avgusta, to znači provođenje slobodnog vikenda poput miliona drugih građana EU – kupujući nameštaj u popularnoj švedskoj prodavnici i mučeći se sa instrukcijama kako bi sastavili delove”, piše list.

Da je Ikeina 400. prodavnica otvorena bilo gde drugde u svetu, teško da bi to bilo vest, dodaje se u tekstu, a pogotovo ne prilika za nacionalno preispitivanje predvođeno srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U autorskom tekstu Vučić je napisao “odu” Ikei i njenom osnivaču Ingvaru Kampradu. “U mladosti, piše predsednik, Kamprad je bio član švedskog nacističkog pokreta, ali se iskupio. Niko na Balkanu nije morao da razmišlja o tome na šta je konkretno Vučić aludirao. Srpski predsednik proveo je 16 godina u vođstvu ekstremne nacionalističke stranke čiji pripadnici su bili ozloglašeni zbog ubijanja i pljačkanja širom BiH i Hrvatske”, piše Ekonomist.

Advertisements

“Vučić kaže da više ne veruje u ideje koje su ga tada motivisale. Kaže da je njegov cilj stvaranje moderne Srbije, ali da je problem to što su Srbi lenji i konstantno čekaju da im neko kaže šta da rade”. Vučić je često govorio, dodaje nedeljnik, o svom divljenju prema severnim Evropljanima i njihovoj radnoj etici.

Ekonomist prenosi i komentar novinara Dejana Anastasijevića: “Zar ne bi bilo sjajno, kada bi Srbija jednostavno mogla da bude rasklopljena, popravljena, upakovana u kutiju i isporučena predsedniku. Ili, još bolje, kada bi Srbe mogao da zameni Skandinavcima”.

U tekstu se podseća da je Ikea u Srbiju prvi put došla sa malom prodavnicom 1991, kao i na to šta se dešavalo narednih dvadesetak godina. Nedeljnik piše i da je 2008. godine, kada je na Srbiju vodio proevropski predsednik Boris Tadić, pokušaj Ikee da se vrati na srpsko tržište bio osujećen birokratijom i korupcijom.

“Za mnoge liberalne Srbe koji mrze Vučića zbog njegovog autoritarizma i nepotizma, činjenicu da je Ikea, simbol evropske normalnosti, otvorena tokom njegovog mandata – teško je da progutaju”, zaključuje se u komentaru Ekonomista.

 

IZVOR: N1

Advertisements

error: