SVETSKI MEDIJI: Srbi su siromašni a vlast im napravila najskuplju fontanu u EVROPI!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zvanično najveća evropska fontana sagrađena je u Ukrajini za 1,5 miliona evra – iako veća i bolja, jeftinija je od naše za čak 300.000 evra.

 

Nova muzička fontana na Trgu Slavija u Beogradu koštala je građane neverovatnih 1,8 miliona evra, što je za čitavih 300.000 evra skuplje od zvanično najskuplje i najveće multimedijalne fontane u Evropi!

Naime, fontana Rošen nalazi se u ukrajinskom gradu Vinici, a njena izgradnja koštala je 1,5 miliona evra. Iako se beogradski čelnici hvale impoznatnim dimenzijama fontane na Slaviji, koja se prostire na 800 kvadrata vodene površine, s visinom mlaza od 16 metara, ukrajinski Rošen ima površinu od skoro 1.000 kvadrata, a baca vodu i do 70 metara u visinu. Dok našu preskupu fontanu osvetljava 360 podvodnih i 75 spoljašnjih reflektora, ukrajinska ima 560 podvodnih reflektora.

Bez odgovora 12 dana

Rošen je napravljen 2011. godine, a može da peva, pleše, menja boje, ali i da reprodukuje u vodi slike i snimke u 3D tehnologiji. Za potrebu izgradnje ove fontane isušen je čak i deo korita reke Južni Bug, a fontana se napaja direktno vodom iz ove reke. Međutim, sve ovo je nije učinilo skupljom od muzičke fontane na Slaviji!

Advertisements

Kako je moguće da je nova beogradska atrakciju „progutala“ čak 1,8 miliona evra, gradski čelnici već 12 dana odbijaju da objasne. Isto toliko puta su upućena pitanja Kurira na šta je konkretno potrošen toliki novac i šta sve čini specifikaciju troškova ostala bez odgovara.

Projekat, kako ga nazivaju, „novog simbola grada“ nismo uspeli da dobijemo ni od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je raspisala konkurs, ni od firme „PMC inženjering“, koja je izvodila radove. Nemi za konkretne odgovore ostali su i u Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, koji su bili odgovorni za idejni projekat i projekat za izvođenje radova.

Kriju račune

Gradonačelnik Siniša Mali na sednici Skupštine grada tvrdio je prvo da nije dobio naša pitanja o fontani, zatim da on kao gradonačelnik ne treba da zna specifikaciju troškova za svaku investiciju, ali i da ćemo odgovore dobiti. Iako nas je gradonačelnik uputio na Direkciju za građevinsko zemljište, od njih smo dobili odgovore da se povodom ovog obratimo Gradu.

 

IZVOR: KURIR NOVINE

Advertisements

error: