SVETSKI MEDIJI PRENOSE: UMRO je ROKFELER, sada neka se spremi DŽORDŽ SOROŠ!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Grupa republikanaca u američkom Kongresu pridružila se političarima iz istočne Evrope koje podržava Rusija u cilju da se zaustavi zajednički neprijatelj milijarder i filantrop Džordž Soroš, piše danas Politiko.

 

Konzervativni poslanici na čelu s Krisom Smitom i Majklom Lijem potpisali su više pisama u kojima optužuju Soroša da koristi donacije da svoje liberalne ideje unese u evropsku politiku.

U pismu 14. marta državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, Li i drugi senatori su naveli da Sorošev Fond za otvoreno društvo pokušava da „progura progresivan program i okrepi političku levicu“, za šta ga takođe optužuje i Moskva.

Soroš, koji je preživeo nacističku okupaciju u rodnoj Mađarskoj i pobegao iz nje posle Drugog svetskog rata kada je ta zemlja bila pod kontrolom Sovjetskog Saveza, dugo je neomiljen u Kremlju koji njegove projekte pomoći organizacijama civilnog društva u državama koje su bile pod sovjetskim uticajem vidi kao plan za postavljenje prozapadnih vlada, navodi Politiko.

Republikanci su Soroša dugo smatrali smrtnim neprijateljem na domaćem terenu pošto je desetine milione dolara dao demokratskim kandidatima, ali su na međunarodnoj sceni njihovi ciljevi bili slični.

Soroševi napori za jačanje demokratije i iskorenjivanje korupcije u zemljama bivšeg istočnog bloka poklapao se s tradicionalnim ciljevima republikanske spoljne politike.

Advertisements

Stvari su međutim počele da se menjaju posle iznenađujuće pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima posle kompanije u kojoj je naglasak bio na nacionalističkim temama. Nacionalistički političari nekolicine zemalja istočne Evrope su postali sve agresivniji u traženju međunarodne podrške u svojim napadima na Soroša, i izgleda da su našli neke saveznike među republikancima.

Poseban fokus pisma Lija i njegovih kolega je bio Sorošev fond u Makedoniji i u manjoj meri na susednoj Albaniji.

Pismo u kojem republikanci traže od Stejt departmana i drugih službi podatke o američkoj finansijskoj pomoći Soroševim organizacijama na Balkanu, usledilo je posle lobiranja desničarske makedonske partije VMRO DPMNE koja se bori da nekako zadrži vlast.

Predsednik Fonda za otvoreno društvo Kris Stoun rekao je da autokratski režimi vide Trampov uspon kao blanko podršku za otpor reformama.

„Autoritarni političari, koji se danas označavaju kao ,liberali’, dugo su se protivili Džordžu Sorošu i njegovoj viziji otvorenog društva, ali su ohrabreni Trampovom pobedom da idu još dalje“, rekao je Stoun za Politiko.

Ruski i nemački mediji šaljivo su poručili Sorošu da je on sledeći, nakon Rokfelera.

 

AGENCIJE

Advertisements

error: