SVETSKI MEDIJI: Čudna pojava tropske vrućine udarile skoro samo na BALKAN!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Delovi južne i istočne Evrope hvataju se danas u koštac sa temperaturama iznad 40 Celzijusovih stepeni, pogođeni vrelim talasom koji su Italijani nazvali “Lucifer”, a koji je rasplamsao šumske požare i naškodio usevima, ali i doneo žrtve, prenosi Rojters.

Navodeći da je evropska meteorološka služba “Meteoalarm” izdala najviša, “crvena” upozorenja za 10 zemalja, britanska agencija ističe da su Italija i Zapadni Balkan najugroženiji najnovijom vremenskom nepogodom, ali i da severnije oblasti, kao što je južna Poljska, takođe “skapavaju” pod izuzetno visokim temperaturama.

Advertisements

“Vatrogasci imaju pune ruke posla u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Hrvatskoj, a vlasti su preporučile stanovnicima da ostanu u kućama i piju veće količine vode”, navodi Rojters, uz napomenu da se i za iduću nedelju na ovim prostorima očekuju temperature oko 40 stepeni.

Najmanje dve osobe izgubile su život zbog posledica vrućine – jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj – dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

Prema pisanju britanskih medija, nadimak “Lucifer” vrelom talasu nad Evropom, dali su Italijani

Advertisements

error: