SVETSKI MAGAZIN BLUMBERG: Srpka ekonomija među najbednijim u svetu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Uprkos trudu naših vlasti da dokažu kako je Srbija zemlja koja beleži najveći ekonomski napredak u Evropi ili bar regionu, malo malo pa se pojavi neka rang lista koja nas svrstava među one ekonomski neuspešnije zemlje.

 

Tako je pre nekoliko dana objavljen, sada već tradicionalni Blumbergov Indeks bede (Misery index) koji nas je od 62 zemlje smestio na 10. mesto. Ovo je jedna od retkih lista gde je bolje biti što dalje od prvog mesta s obzirom da je prva ujedno i “najbednija” ekonomija.

Ovo mesto kao prethodnih godina suvereno drži Venecuela sa čak 929,824.5 poena, pre svega zbog hiperinflacije koja razara ovu zemlju. Daleko iza, na drugom mestu je Argentina, a zatim Južna Afrika, Turska i Grčka. Gori od Srbije po ovom indeksu su još i Ukrajina, Španija, Urugvaj i Brazil.

 

Najbolje zemlje po Indeksu bede u 2018. godini bile su Tajland, zatim Švajcarska i Singapur.

Advertisements

Taj indeks sabira stope nezaposlenosti i inflacije dajući određenu sliku kako živi prosečan stanovnik neke zemlje.

 

Na listi koja bi obuhvatala zemlje Centralne i Istočne Evrope Srbija bi bila ubedljivo najgora, dok ako bi se poredila samo u okviru regiona Zapadnog Balkana bili bi pri vrhu, što i nije neka uteha uzevši u obzir s kim se poredimo.

 

Srpski standard je očekivano na dnu evropske lestvice. Sa prosečnih 11.600 evra po glavi stanovnika (PPP – uzevši u obzir kupovnu snagu evra u Srbiji i drugim evropskim zemljama), naša država je u grupi najmanje razvijenih zemalja kontinenta, a naš standard na 39 procenata onog u Evropskoj uniji.

 

AUTOR TEKSTA: Danas.rs

FOTO: Arhiva

Advertisements

error: