SVET SVE VIŠE KUPUJE PREKO INTERNETA! Kineska omladina najveća mušterija

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Čak 415 miliona Kineza rođenih u poslednje dve decenije svakodnevno koristi svoje smartfone za šoping
Prodaja robe široke potrošnje putem interneta u Kini raste sedam puta brže nego u SAD jer nekih 415 miliona milenijalaca koriste telefone za kupovinu svakodnevnih proizvoda, pokazalo je jedno istraživanje.

U periodu od pet godina, do 2015, onlajn prodaja robe široke potrošnje u Kini rasla je u proseku 78,4 odsto, što je daleko više od stope rasta u SAD od 10,7 i porasta od 7,9 odsto u Britaniji, pokazuje izveštaj konsultantske kuće „OC end C stretedži konsaltants“ (OC&C Strategy Consultants). Naime, ova prodaja u Kini je 2015. godine dostigla 25,3 milijarde dolara, što je više od prodaje ostvarene u SAD i Britaniji zajedno.

Ova brojka ilustruje sve veći uticaj milenijalaca, rođenih u poslednje dve decenije prošlog veka, na potrošačke trendove u drugoj najvećoj privredi sveta.

„Oni žive veoma brzo i u proseku rade 8,3 sata više u toku nedelje u odnosu na (bogatije) zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj“, navodi se u izveštaju.

Advertisements

„S obzirom na to, potreba potrošača da bez mnogo truda na bilo kom mestu i u bilo koje vreme obave kupovinu svakodnevnih proizvoda podstakla je ovaj trend.“

Izvesno je da će milenijalci dominirati u potrošačkom životu Kine u toku naredne decenije jer će njihovi prosečni godišnji prihodi porasti sa 5.900 dolara 2014. na 13.000 dolara u 2024, pokazuju podaci investicione banke Goldman Saks (Goldman Sachs). Očekuje se da će 2024. ukupan godišnji prihod ove kohorte, koja broji 415 miliona, iznositi 5,4 biliona dolara – što je duplo više od trenutnog bruto domaćeg proizvoda Britanije.

Sklonost milenijalaca da novac troše na sopstveno uživanje vidi se i po prošlogodišnjem rastu prodaje bioskopskih ulaznica, putovanja u inostranstvo, hrane za kućne ljubimce, prečistača za vodu, probiotičkih jogurta i uvoznih vina. Takvi proizvodi, koji su starijim generacijama uglavnom bili nedostupni, pružaju trenutke predaha milionima mladih ljudi koji se bore sa predugim radnim vremenom, svakodnevnom gužvom u saobraćaju i izuzetno visokim nivoom zagađenosti.

KURIR NOVINE

Advertisements

error: