ŠVEDSKI MEDIJI: Sramota je što je Hrvatska u EU jer veliča zločince

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U listu se navodi da su hrvatski zvaničnici izrazili saučešće porodici ratnog zločinca, čiji je “teatralan potez u haškoj sudnici logičan nastavak uništenja i nihilizma koji je bio prisutan tokom rata u BiH”.

 

Svetski mediji ne prestaju da kritikuju vlasti u Hrvatskoj koja ratnog zločinca Slobodana Praljka slavi kao heroja, a švedski list Aftonbladet piše da je sramota to što je Hrvatska, koja poštuje kult ubice i pljuje u lice demokratiji, primljena u Evropsku uniju.

Ovaj najtiražniji skandinavski list u kolumni iz pera Petear Kadhamara objavio je tekst pod naslovom “Pljuju po nama, ali vole naš novac” u kojem piše da je Praljak ispijanjem otrova u sudnici haskog tribunala nakon što je čuo konačnu presudu kojom je označen kao ratni zločinac priredio “veoma teatralan potez”.

Autor navodi da je Praljak time, doduše, pokazao hrabrost, ali i da je njegovo samoubistvo logičan nastavak uništenja i nihilizma koji je bio prisutan tokom rata u Bosni i Hercegovini.

 

Navodi i da je Praljak odgovoran za rušenje Starog mosta u Mostaru.

Advertisements

– Kazna je 20 godina. Praljak je izabrao smrt. Priča o ratnom zločincu mogla je biti okončana ovde. Ali, kad je došlo do smrtne kazne, hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je posetu Islandu i požurila kući – piše švedski list i dodaje da je šefica hrvatske države u obraćanju javnosti emotivno konstatovala da je smrt Praljka “pogodila srce nacije”.

Navodi se i da je premijer Andrej Plenković izrazio saučešće porodici zločinca, te da su građani na zidovima svojih kuća isticali Praljkove fotografije i okupljali se na trgovima paleći sveće.

 

Podsećaju i da je Hrvatski sabor održao poštu ratnom zločincu minutom ćutanja, kao i da su dva poslanika, koja su to smatrala neprikladnim, dobila pretnje smrću.

 

– Ovo se sve dešava u članici EU-a, u srcu naše civilizovane, demokratske zajednice. Sramota – izričit je Kadhamar i dodaje da je kult mrtvog zločinca potvrdio užasavajući manjak demokratskih vrednosti.

– Tužno je da je Hrvatska primljena u EU – konstatuje autor napominjući da nažalost to nije samo slučaj u Hrvatskoj, već i u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

REPUBLIKA.RS

Advertisements

error: