SVE U RASPADU! Protest kombi prevoznika: Država nam uskraćuje pravo na rad

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika, koji traže odlaganje primene, a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.

“Očekujemo da se u narednih nekoliko dana oglase iz nadležnog ministarstva sa predlozima i rešenjima. Ukoliko se to ne desi organizovaćemo ozbiljnije proteste i vožnje, a ukoliko zatreba i blokade granice”, rekao je predstavnik udruženja kombi prevoznika Branko Petrešević.

On je dodao da je osnovni zahtev udruženja da se odloži primena zakona planirana za 12. februar, kako bi se stvorio prostor za njegovu promenu, pošto smatraju da im uskraćuje ustavno pravo na rad i tržišnu konkurenciju, a istovremeno odudara od legislative EU.

Najsporniji je Član 96 u kome se, između ostalog, kaže da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom, u koje spada oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

Advertisements

“Potrebne su izmene i nekih drugih članova zakona, kao i uvođenje kategorije minibusa, koja trenutno ne postoji u kategorizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture”, naveo je Petrešević.

Protestna vožnja kombi prevoznika, koji svojim vozilima transportuju putnike u zemlji i inostranstvu, protekla je mirno i organizovano. Kolona kombija je krenula u 10.30 ka centru grada od Kombank arene, gde se i vratila oko 12.50.

Kombi prevoznici traže od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije odlaganje primene tog zakona i njegovo usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije. Oni upozoravaju da bi, u suprotnom, Srbija mogla rizikovati otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU koja regulišu ovu problematiku.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: