SVE TEŽE U SRBIJI! Osobe sa invaliditetom od februara plaćaju carinu za ortopedska pomagala

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Osobe sa invaliditetom će od februara morati, kao i svi drugi građani, da plaćaju carinu na nove ili polovne automobile, ortopedska pomagala i rezervne delove za njih. Ovoj kategoriji građana, beneficija je ukinuta novim carinskim zakonom koji je stupio na snagu šestog januara i njome će biti obuhvaćeno oko 600.000 ljudi sa invaliditetom.

Prema grubim procenama, kupovina automobila će ih, od sada koštati skuplje i za više hiljada evra. Predlagač ovog zakona je, prema saznanjima “Blica” Ministarstvo finansija zbog usklađivanja propisa sa Evropskom unijom.

– Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila, pa je u okviru seta izmena carinskog zakona, koji se ticao usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, urađena i ova izmena. Znamo da nije popularna, ali je morala da se uvede, a svi oni koji su sklopili kupoprodajni ugovor o nabavci vozila do 6. januara u narednih šest meseci moći će bez carine da ih uvezu – kaže izvor iz Ministarstva finansija za “Blic”. Prema rečima osobe sa invaliditetom Milana Jolovića, Srbija ne može da se poredi sa Evropom u toj oblasti.

Advertisements

– Šokiran sam da su nam uvedene carine na uvoz automobila jer smo mi samo u inostranstvu mogli i da kupimo auto za naše potrebe, jer u zemlji ne postoji proizvođač, ali ni kategorija koja bi ispunila naše specijalne potrebe. To je za nas bilo veliko olakšanje jer smo štedeli nekoliko hiljada evra – priča on.

Zbog svojih potreba, većina je, kaže, bila prinuđena da kupuje karavane.

– Ja sam na uvozu mog automobila uštedeo oko 3.000 evra. Da stvar bude gora, kao božićnu čestitku od države smo dobili i carinu na pomagala, a to su kolica, kao i na rezervne delove za njih – ističe Jolović.

U Upravi carina su potvrdili daje došlo do izmene carinskih propisa na predlog Ministarstva finansija.

 

 

(Izvor: Blic/Telegraf)

Advertisements

error: