SVE NAS JE MANJE: 100,000 Srba u dijaspori izbrisano i pokršteno u Bosance i Hrvate

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promene identiteta, Srba u rasejanju je sve manje.

“Večernje novosti“ od nedelje navode da u zemljama EU danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, a u Australiji nešto manje od 74.000.

U oba slučaja, tvrde srpski iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj sunadornika – na Starom kontinentu skoro pola miliona, a na Petom skoro 120.000.

Prema karti etničke strukture stanovništva, nastale na osnovu popisa iz 2016. godine, koju je nedavno objavio Biro za statistiku Australije, Srba danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik.

Australijski Srbi, međutim, smatraju da su ti podaci netačni.

“Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance”, tvrdi predsednik srpske zajednice u Tasmaniji Milutin Ivković.

Advertisements

Prema njegovim rečima, državna administracija iz Kanabere je sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, kojih je bilo oko pola miliona, podelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porekla.

“Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba”, upozorio je Ivković.

Kako navode Novosti, sličan proces krađe srpskog nacionalnog identiteta dešava se poslednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike.

Na području obe Amerike na taj način je “nestalo” bar 100.000 Srba, dodaje beogradski list.

Kako ukazuje analitičar iz Minhena Miodrag Krculj, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana.

S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu sa “okvirnim” brojem od 1.167.936 građana.

Nedostaje blizu pola miliona, odnosno 497.422 srpske osobe, primećuje beogradski list.

Srbi danas žive u 159 drzava sveta, ali se njihov tačan broj ne zna jer nikada nije izvršen službeni popis.

IZVOR: B92

Advertisements

error: