SVE NA DOBOŠ! Arapi kupuju i PKB sa svim zemljištem

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ponudu za najveći i najstariji poljoprivredni kombinat u Srbiji PKB dala je samo jedna kompanija, dok su dve firme otkupile dokumentaciju, navode u Ministarstvu privrede za Insajder. Ime firme međutim, kako dodaju, ne mogu saopštiti pre zvaničnog otvaranja ponuda. U međuvremenu, list Novosti prenosi nezvanične informacije da se za kupovinu PKB-a prijavila samo srpska ispostava kompanije “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

PKB je nekadašnji jugoslovenski poljoprivredno-prehrambeni gigant osnovan 1945. u Pančevačkom ritu, a na svom vrhuncu objedinjavao je desetine preduzeća koja su se bavila i proizvodnjom, ali i preradom i distribucijom mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i stočne hrane.

 

 

Propast PKB-a je počeo devedesetih godina, pošto je država počela da prodaje prerađivačke centre koji su pravili najveći profit obrazlažući to potrebom organizovanja proizvodnje na tržišnim principima.

Prvi pokušaj privatizacije PKB-a je propao jer na otvaranju ponuda u martu 2016. nije bilo zainteresovanih za početnu cenu koja je bila 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine – 154 miliona evra.

 

Nakon neuspešne privatizacije Skupština Grada Beograda u septembru 2016. prebacuje vlasništvo nad PKB-om na Republiku Srbiju, na osnovu postupka koji je pokrenula Vlada Srbije.

 

Juče istekao rok za dostavljanje ponuda

Advertisements

Juče u podne istekao je poslednji rok da zainteresovani investitori podnesu prijavu za učešće na javnom prikupljanju ponuda sa javnim nadmetanjem, a sve sa ciljem privatizacije PKB-a.

 

Prijavu je, kako su nezvanično saznale “Novosti”, dostavio samo jedan zainteresovani investitor.

 

Nezvanično, za PKB su bile zainteresovane dve kompanije – srpska ispostava “Al Dahre” iz UAE i jedna hrvatska kompanija iza koje zapravo stoji indijski kapital.

 

Te dve kompanije otkupile su dokumentaciju, ali su bankarsku garanciju, prema nezvaničnim saznanjima, podneli samo Arapi, što bi moglo da ukaže na to da su se oni i zvanično prijavili, pišu “Novosti” i dodaju da potvrdu te informacije još nisu dobili iz nadležnog ministarstva.

 

Otvaranje koverte u kojoj stoje podaci o ponuđaču zakazano je za četvrtak, 13. septembar, u podne.

 

Početna cena imovine PKB-a, u kojoj je i kapital tri zavisna preduzeća, je 104,5 miliona evra.

Pravo učešća na javnom pozivu za dostavljanje ponuda imala su pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

 

GERILA.RS / DANAS.RS

Advertisements

error: