SVAKA ČAST! Trudnice napravile protest ispred Skupštine

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Trudnice i porodilje nezadovoljne Zakonom o podršci porodicama sa decom organizovale su danas u Beogradu protestnu šetnju pod nazivom “Mame su zakon”.

 

Protestna šetnja pod nazivom “Mame su zakon” počela je u 17.00 od Trga Nikole Pašića, a završena je ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu pozivom na usvajanje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojima se, između ostalog, traži da naknada za vreme porodiljskog odsustva ili odsustva radi nege deteta ne može biti manja od minimalne zarade.

Učesnici skupa, njih oko 1.000, ocenili su da je Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, čija je primena počela 1. jula, “ponižavajući, nedopustiv i diskriminatorski” dok su sa razglasa puštali dečje pesme.

 

Saobraćaj u delu Ulice kneza Miloša bio je povremeno blokiran tokom trajanja skupa a gužve u tom delu Beograda i dalje su velike.

Advertisements

Među okupljenima su bili lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef poslanika Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Ćirić, predsednik Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” Dobrica Veselinović, poslanici Pokreta centra u Skupštini Srbije.

 

Kako je najavljeno, protest “nije politički obojen” i organizuju ga “nezadovoljne trudnice i porodilje” zato što će, kako se navodi, neke od njih zbog promene načina obračuna, tokom porodiljskog odsustva ili radi nege deteta, primati veoma male mesečne iznose.

 

Učesnici šetnje pod sloganom “Mame su zakon” nosile su transparente na kojima piše “Solidarnost”,”Ručak za mesec dana sa 1.700 dinara – neka hvala”, “Bebe da se rađaju a ne sićom da nas gađaju”, “Deca su zakon”, “Novogodišnja rasveta preča od deteta”.

 

ESPRESO.RS

Advertisements

error: