SVAKA ČAST! ORBAN: Zapalili smo 5000 hektara GMO zemlje

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zvaničnici u Mađarskoj su spalili više od 1.000 hektara kukuruzih polja u nastojanju da očiste zemlju od svih prehrambenih proizvoda povezanih sa Monsantom. U okviru kompletnog uništavanja spaljeno je preko 5000 hektara zemljišta.

 

Nakon što je Mađarska zabranila genetski modifikovana semena, vlada je odlučila da uništi preostale useve na kojima su zasađena GM semena pre zabrane, piše “Ourdailyideas.com”

Iako se od trgovaca semenima u zemlji zahteva da moraju imati uverenje da njihovi proizvodi ne sadrže GMO, vlasti kažu da će nastaviti aktivno da se bave tim. GMO semena iz Pionira i Monsanta su pronađena pomešana sa prirodnim semenima, verovatno slučajno.

 

Mađarska je spalila hiljade ovakvih ilegalnih GM useva tokom prethodnih godina. Vatra je najbolji način da se otarasi tih useva, jer ona uništava njihovu veštačku DNK i zaustavlja širenje u ne-GMO biljke.

Mađarska je zauzela čvrst stav protiv GMO. U stvari, Ustav ove zemlje kaže:

Advertisements

Mađarska će promovisati efikasnu primenu prava iz stava (1) od strane poljoprivrede bez genetski modifikovanih organizama, obezbeđujući pristup zdravoj hrani i vodi za piće, organizovanjem zaštite na radu i zdravstvene zaštite, podržavajući sport i redovne fizičke vežbe, kao i obezbeđenje zaštite životne sredine.

 

Ovo je u potpunosti suprotno od Amerike, gde GMO nisu ilegalni, i nema ozbiljnih zahteva za etiketiranje. Monsanto se čvrsto drži pravnih i političkih sistema u SAD, koji nisu iznad diskreditacije naučnika koji otkrivaju opasnosti izazvane njihovim proizvodima.

U stvari, Amerika se sve više izdvaja kao previše popustljiva po ovom pitanju. Rusija je takođe zabranila GMO useve, a veliki broj zemalja u Evropi su zabranile uzgajanje Mosanto GM kukuruza, uključujući i Švajcarsku, Italiju, Poljsku, Austriju, Nemačku, Francusku, Grčku, Luksemburg i Rumuniju.

 

Autor Vesti: WT.rs

Foto: Montaža Žurnal

Advertisements

error: