SVAKA ČAST! LIBIJA odbila zahtev HAŠKOG TRIBUNALA da izruči sina Muamera Gadafija!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Fatu Bensuda tražila je momentalno hapšenje Saifa al-Islama, sina bivšeg libijskog vođe Moamara Gadafija, za koga je libijska oružana grupa brigada Abu Bakr al-Sadika navela da ga je pustila u petak.

 

Nalog za hapšenje za njega izdat je 2011. zbog zločina protiv čovečnosti i on je još uvek valjan i Libija bi trebalo odmah da pristupi njegovom hapšenju i preda ga međunarodnom krivičnom sudu, nezavisno od zakona o pomilovanju u Libiji, navela je Bensuda u saopštenju i dodala da će proveriti informacije o njegovu navodnom oslobađanju.

Libijska naoružana grupa objavila je u nedelju da je oslobodila sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saifa al-Islama, a informaciju je potvrdio njegov advokat.

Saif al-Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog učestvovanja u gušenju pobune protiv njegovog oca 2011. godine, a traži ga i Međunarodni krivični sud (MKS).

Advertisements

“Brigada Abu Bakr al-Sadika”, jedna je od oružanih grupa koje kontrolišu grad Zenten (170 km jugozapadno od Tripolija), gde je bio zatočen, objavila je da je Saifa al-Islama oslobodila u petak uveče, na osnovu zakona o amnestiji koji su donele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.

Advokat Halid al Zaidi kazao je u nedelju da je Gadafijev sin već bio na putu za drugi libijski grad ali nije želeo da otkrije druge detalje iz bezbednosnih razloga.

Saif al-Islam, rođen 1972. u Tripoliju, najviše se od Gadafijevih sinova pojavljivao u javnosti.

Bio je aktivan u gušenju “arapskog proleća” u Libiji u februaru 2011. godine kada je grčevito pokušavao da spasiti režim svoga oca koji je 42 godine vladao zemljom.

Libijske vlasti i Međunarodni krivični sud koji je za njim izdao poternicu zbog zločina protiv čovečnosti, još se spore oko nadležnosti.

(Hina)

Advertisements

error: