SVAKA ČAST KINEZI! Izgradili za par godina most dug čak 55 kilometara!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kinezi se hvale da će to biti inženjersko čudo. Za najveći svetski most preko mora koji će povezati Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu utrošena je količina čelika kojom bi se moglo izgraditi 60 Ajfelovih tornjeva.

 

Devet godina nakon početka gradnje 55 kilometara dugog mosta, kineska vlada ovaj je nedelje prvi put javno organizovala prezentaciju gotovo završenog projekta.

Most će preko Biserne reke povezivati Hong Kong s južokineskim gradom Džuhajem i kockarskom enklavom Makaom.

 

Iako još nije potvrđen datum otvaranja za saobraćaj, a pominjao se juli ove godine, zvaničnici očekuju da će biti u upotrebi 120 godina i, budući da će znatno skratiti vreme putovanja, podstaknuti eknomiju u toj oblasti.

 

U gradnju je utrošeno 420.000 tona čelika što bi bilo dovoljno za 60 Ajfelovih kula, objavila je državna agencija Sinhua.

Advertisements

Glavni projektni menadžer Gao Singlin kazao je da mu je most doneo i mnoge besane noći.

“Bilo je mnogo noći da nisam mogao zaspati zbog brojnih teških izazova zahtevne gradnje”, kazao je novinarima Gao.

 

Ukupna cena projekta, koji uključuje veštačka ostrva, gotovo sedam kilometara dug podvodni tunel i pristupne puteve, nije objavljena, ali neke procene govore o 100 milijardi juana.

Protivnici u Hong Kongu kažu da je projekt dio pekinškog nastojanja da “stegne obruč” oko poluautonomnog grada.

 

Most je trebalo da bude otvoren do kraja 2017, ali rok nije postignut zbog brojnih građevinskih problema, probijanja proračuna, optužbi za korupciju i stradanja građevinskih radnika.

Kad jednom bude otvoren, najduži most preko mora neće biti mesto za pešake.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: