ŠVAJCARSKI AMBASADOR: Vlast mora više da pita narod za mišljenje

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija će u periodu od 2018. do 2021. godine dobiti 95 miliona evra kroz projekte koje će finansirati Švajcarska, a ambasador te zemlje Filip Ge objasnio je u Novom danu TV N1 da će fokus biti na poboljšanju javne uprave, jačanju dijaloga vlasti i građana i podršci malim i srednjim preduzećima.

 

Podrška Švajcarske do 2021. godine je za 10 odsto veća u odnosu na prethodne tri godine i biće usmerena na zakonodavstvo na republičkom i lokalnom nivou u cilju jačanja pozicije predstavničkih tela, kao i njihove nadzorne uloge. Takođe je planiran nastavak podrške radu civilnog sektora.

 

U oblasti ekonomskog razvoja i zapošljavanja podrška u iznosu od 45 miliona evra namenjena je poboljšanju makroekonomskog okvira, poslovnog okruženja i inkluzivnih politika za prevazilaženje nejednakosti. Već skoro dve decenije Švajcarska pomaže našu zemlju. Od 1991. godine do danas je finansijska podrška iznosila oko 350 miliona evra.

 

Ge je rekao da je zadovoljan rezultatima dosadašnjih projekata koji su doprineli stvarnju više od 10.000 radnih mesta, i 50 miliona evra prihoda za mala i srednja preduzeća koje je Švajcarska podržala na lokalnom nivou.

Advertisements

 

Projekti koje Švajcarska podržava realizuju se u saradnji sa srpskim vlastima, kaže Ge i dodaje da je jasno da je reforma javne uprave jedan od prioriteta.

 

“S obzirom da je Švajcarska decentralizovana država, stalo nam je da povećamo kapacitete lokalnih vlasti. Odlučili smo se da se fokusiramo na to da pomognemo srpskoj vladi da reformiše javnu administraciju, jer smatramo da je jaka javna administracija način da se sprovedu neophodne reforme u procesu EU integracija”, objasnio je ambasador.

 

Podsetio je i da gađani Švajcarske o svim važnim pitanjima odlučuju na referendumima. U Srbiji, kako kaže, neće biti prekopirana takva rešenja, ali je uveren da Švajcarska može pomoći srpskim vlastima da olakšaju i poboljšaju dijalog sa građanima, barem na lokalnom nivou.

“Mislim da zajedno sa lokalnim samoupravama i civilnim društvom, možemo da poboljšamo uključivanje građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou. Ako želite efikasne usluge, morate da pitate građane za mišljenje”, poručio je Ge.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: