STVARNO PRELEPA BELORUSIJA! Grad MINSK izabran za NAJČITSTIJI GRAD EVROPE

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

PRELEPA prestonica Belorusije je grad iz 11. veka koji oduševljava posetioce čistoćom. Grad je kompletno bio uništen tokom Drugog svetskog rata, a u istoriji je 18 puta sravnjen sa zemljom. Čuven je po jezerima, a ima i nekoliko stotina fontana.

10.00

Trg pobede je centar Minska, gde se nalazi obelisk visok 38 metara s prikazima borbe. Ovde je i večiti plamen koji gori od 1954. godine, kao i ulaz u metro, koji je impresivan. Trg se pre zvao Lenjinov, a na njemu se nalaze zgrade Univerziteta, Vlade, Pošte i podzemni šoping centar.

11.00

Nacionalna Opera i Balet Belorusije otvoreni su još 1933. godine. Zgrada je u stilu konstruktivizma, a godišnje se ovde održi 240 predstava.

12.00

Beloruski državni cirkus je legendaran. Bio je prvi u SSSR, veoma cenjen, i neprestano je na turnejama. Nastupaju pravi umetnici, a karte se kupuju mesecima unapred.

13.00

I u Minsku postoji Gorki park, koji je prelepa zelena oaza u kojoj se nalazi poznati “točak” s kojeg se pruža lepa panorama.

14.00

Apartman Lija Harvija Osvalda, osuđenog za atentat na Džona Kenedija, može da se vidi spolja u ulici Komunističnaja. On je ovde živeo sa suprugom Marinom, dok je nekoliko godina radio za “Horizont elektroniks”.

Advertisements

15.00

U Minsku postoji mnoštvo pravoslavnih hramova, a u samom centru kraj reke Svislač je Crkva Svetog duha. Lepa je i Crkva Marije Magdalene, sa okruglim kupolama. Najstarija je Crkva Svetog Petra i Pavla, iz 1612. godine. Crkva Svetog Simeona i Helene (poznatija kao katolička crkva) jedna je od najslikanijih građevina. Komunisti su je pretvorili u bioskop i filmski studio.

16.00

Ostrvo suza je malo i tiho mesto na reci Svislač usred grada, gde se nalazi kapela podignuta u slavu beloruskih vojnika koji su se borili u Avganistanu. Do ostrva se stiže malim mostom.

17.00

Nacionalna biblioteka je pravi arhitektonski dragulj, a i noću je prelepo osvetljena. Ima 23 sprata i vidikovac, a u njoj se nalazi 14 miliona knjiga na ruskom.

18.00

Muzej “Strana mini” je otvoren svakog dana. Ulaznica za odrasle je sedam, a za decu pet evra. Ovde se može videti Belorusija u malom, jer je u mini-veličini prikazano 70 građevina na 18 tabli iz čitave zemlje. Deca obožavaju ovaj muzej zbog radionica i igraonice.

19.00

Belorusi jedu dosta mesa, kupusa, pečuraka i krompira, a umesto hleba jedu se palačinke. Cene u restoranima su veoma povoljne.

NOVOSTI

Advertisements

error: