STUDIO B dobio još 75 MILIONA naših para iz budžeta

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Od prvog organizovanog medijskog konkursa, do ove godine, povezane firme Studiju B donele su bar još 75 miliona dinara.

 

Od kada je ta medijska kuća privatizovana, Studio B je na konkursima za medijske projekte od javnog značaja, odneo „čistih“ 50 miliona dinara. Osim što su, indikativno, omiljenoj gradskoj televiziji „nezavisne“ komisije dodeljivale basnoslovno visoke iznose, desetinama puta veće od onih koje se inače dodeljuju za realizaciju jednog projekta, mnogo je problematičnije što su za isti račun velike novce na konkursima dobijale firme vlasnički povezane sa tom televizijom, pa je konačnu sumu koju je završila u istoj kasi teško izračunati.

 

Primera radi, u prvoj godini projektnog finansiranja Studio B dobio je neverovatnih 23 miliona dinara pomoći, više nego što su dobila ostala 22 medija zajedno. I to za „projekat“ „Beograde dobar dan“, koji je zapravo redovna rubrika u programu o dnevnim aktuelnostima. Beogradske konkurse pratile su brojne nepravilnosti, rešenje o postavljanju komisije nije objavljeno nijedanput, a članove komisije, koju je postavljao Grad, činili su mahom nepoznati „medijski stručnjaci“, opet nepoznata novinarska udruženja često u sukobu interesa, a često i novinari Studija B i TV Pink. Za reprezentativna, starija novinarska udruženja, u takvim komisijama nije bilo mesta.

Advertisements

 

S obzirom da je brojkom od 23 miliona dinara Studio B prebacio limit (de minimis) državne pomoći za čak tri fiskalne godine, kako propisuje vladina Uredba o pravilima za dodelu državne pomoći, ta televizija nije imala prava da konkuriše ni na jedan državni ili gradski konkurs do ove godine. Međutim, to nije sprečilo tadašnje vlasnike Studija B, firmu Maxim Media, odnosno Ružicu i Miloša Krdžića, da porodičnom budžetu dodaju još koji milion.

 

Među dobitnicima pažnju su privukle medijskoj javnosti nepoznate, često novoosnovane firme, produkcijske kuće i PR agencije bez iskustva kojima je komisija dodeljivala iznose od čak devet miliona dinara. Ispostavilo se da su među njima i fantomske firme, neke i sa fiktivnim adresama, često osnovane neposredno pre ili čak po raspisivanju konkursa, a pojedine registrovane za delatnosti koje nemaju dodirnih tačaka sa medijima. Istraživanja su, međutim, pokazala da su na različite načine povezane sa vlasničkom strukturom Studija B. Među „nepoznatim“ vlasnicima tih preduzeća bilo je i zaposlenih u Studiju B, pa čak i njihovih supružnika.

 

Bez obzira što se naredne godine Studio B nije pojavio ni na jednom od konkursa, 2016. je preko vlasničkih firmi inkasirao više od 41 miliona dinara, ili čak polovinu od ukupno izdvojenih sredstava za tu svrhu. Radio TDI i JAT, zajedno sa producentskom kućom Magic records, u direktnom vlasništvu ili suvlasništvu bračnog para Krdžić, obezbedili su 12,5 miliona dinara. Kao vlasnički povezane produkcijske kuće pojavili su se i Frame studio (6,5 miliona dinara), Brender (7,5 miliona), Irik (devet miliona) i Avanty Production (5,5 miliona).

 

GERILA.RS / FOTO: Promo

 

 

Advertisements

error: