Studenti i profesori Univerziteta ustali protiv zatrpavanja reke!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti dragocene vodne resurse, te da je neohodno zaustaviti uništavanje planinskih reka i promeniti energetsku politiku upozorila su četvorica dekana Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja u otvorenom pismu upućenom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću.

 

Oni objašnjavaju da postoje mnogo efikasnije i isplativije opcije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora od MHE.

 

Posle građana i aktivista koji mesecima unazad vode borbu za očuvanje reka na Staroj planini, zabrinutost za očuvanje prirodnih resursa izrazili su i stručnjaci. Otvoreno pismo potpisali su dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović, dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović, dekan Rudarsko-geološkog fakulteta Dušan Polomčić, kao i direktor Instituta za biloška istraživanja „Siniša Stanković“ Pavle Pavlović.

Advertisements

 

Dekan Šumarskog fakulteta kaže da ne zna kakva će reakcija nadležnih biti, ali da se, osim ministra Trivana koji podržava zabranu izgradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, pitaju još neki ministri.

 

Nisam političar, ne donosim odluke, nemam moć. Naša je moralna obaveza je bila da se oglasimo i to smo uradili. Da javnost zna šta misle neki dekani koji se bave prirodnim resursima i prostorom ove zemlje. Rekli smo šta mislimo, videćemo kako će oni reagovati – kaže Ristić.

 

JUŽNE VESTI

Advertisements

error: