STRAŠNO! Stranci prodaju ORDEN MILOŠA OBRENOVIĆA za 240,000 dolara!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vredno znamenje ponuđeno na prodaju na internet-sajtu aukcijske kuće iz Kanade. Uveren sam da je komplet pripadao kralju Aleksandru Obrenoviću, kaže vlasnik Beri Turk.

NA internet-sajtu Emedals, aukcijske kuće iz Kanade, na prodaju je ponuđeno veoma vredno znamenje koje potiče iz dinastije Obrenović. Zlatni Orden Miloša Velikog sa srebrnom zvezdom i krunom, prepun dragog kamenja, procenjen je čak na – 240.000 dolara!

Orden je pripadao kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega. Napravljen je u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, sa velikom sigurnošću je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige “Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja”. U njemu je ugrađeno stotinak dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom “M” je srebrna. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama. Vlasnik ovog seta sad je Kanađanin Beri Turk, poreklom iz Hrvatske.

– Zvezdu sa Ordena Miloša Velikog prvi put sam držao u rukama prošle godine na sajmu ordenja u Nemačkoj. Do tada nisam znao da postoji takav orden u zlatu i srebru sa dijamantima, ali mi je Tomislav Muhić u kratkom razgovoru to povrdio – objašnjava nam Beri Turk kako je postao vlasnik ovog znamenja. – Više nisam sumnjao da je zvezda original, pa sam je kupio.

Advertisements

Turku je rečeno da postoji i ordenski znak koji ide uz zvezdu, ali tadašnji vlasnik nije bio spreman da ga proda.

– Kasnije se predomislio i pre nekoliko meseci sam ga kupio – objašnjava on.

Turk nije uspeo da sazna ko su bili prethodni vlasnici.

– Dobio sam jednostavan odgovor da je pripadao jednom bogatom advokatu iz Londona, koji je od šezdesete sakupljao izuzetne ordene, rađene u zlatu, sa dijamantima – kaže Turk.

Sadašnji vlasnik je komplet ponudio na prodaju po fiksnoj ceni, ali ne na aukciji.

– Nismo obavestili nijedan muzej u Srbiji, iako je reč o veoma vrednoj dragocenosti – kaže Turk. – Uveren sam da je komplet pripadao kralju Aleksandaru Obrenoviću. Samo su engleska kraljica, ruski ili austrijski car i turski vladar mogli da prime od Aleksandra jedan ovakav set, a znamo da su odlikovanja svih tih vladara u muzejima, i da su dobro opisana i evidentirana.

Orden se pojavio u Njujorku 1946. godine. Nije poznato kako je dospeo tamo.

– Možda bi srpski istoričari mogli da naprave teoriju kako i preko koga su ovaj i još neki dragoceni predmeti završili u Americi – kaže naš sagovornik.

NOVOSTI

Advertisements

error: