STRAŠNO! Migranti koje izbaci EU živeće u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beč — Austrijska vlada pregovara sa zemljama Zapadnog Balkana o uspostavljanju centara za proterivanje ilegalnih migranata, piše bečki dnevnik “Prese”.

 

List tvrdi da Beč “već vodi pregovore” sa Beogradom, Tiranom, Skopljem i Prištinom, o uspostavljanju “kampova za proterivanje osoba koje u Austriji budu dobile negativan odgovor na zahtev za dobijanje azila, a koja su došla preko balkanske rute”.

Ta lica, prema pisanju lista “Prese”, treba da budu privremeno “parkirana” u nekoj, za migrante “manje atraktivnoj zemlji”. “Prese” naglašava da zemlje Zapadnog Balkana zauzvrat traže novac, a Beč trenutno razmatra i pravne mogućnosti.

 

U proterivanju treba da pomogne Fronteks, ali zato mora biti promenjen mandat te agencije Evropske unije. Kako bi želeli u Beču, Fronteks, bi trebalo bi migrante koje spase na moru ubuduće odmah vraća u severnu Afriku.

Advertisements

 

Za razliku od Italije, austrijski kancelar Sebastijan Kurc ne želi da centri za prihvat, u kojima bi mogranti mogli podneti zahtev za azil, budu uspostavljeni u severnoj Africi jer strahuje, prema pisanju “Presea” da bi na taj način privukli previše ljudi.

 

Za sada je nejasno koje veličine će biti planirani kampovi za proterivanje na Balkanu, dodaje list.

Taj projekat, kako ističe “Prese”, podržavaju Danska i Holandija.

Dve nedelje pred preuzimanje predsedavanja EU, austrijska vlada insistira na promeni paradigme po pitanju evropske politike prema migrantima. U tome kancelar sledi dva projekta istovremeno – uspostavljanje kampova za proterivanje izvan EU zajedno sa Danskom, kao i uspostavljanje “osovine voljnih” kojom bi se zatvorile spoljne granice EU.

 

Po tom planu, kampovi za migrante bili bi u Evropi, ali van granica EU. Poznato je da na tom spisku nema mnogo zemalja. Inače, prvi je to prošle sedmice pomenuo upravo danski premijer Rasmusen.

 

IZVOR: B92 / FOTO: Getty

Advertisements

error: