STRAŠNO! Mađarska deportovala 10,000 migranata u Srbiju

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Mađarska je noćas deportovala u Srbiju dve porodice iz Avganistana, čiji su zahtevi za azil odbijeni, potvrđeno je Insajderu u UNHCR-u.

 

Oni se trenutno nalaze u centru za tražioce azila u Subotici. Iako je vraćanje ove dve porodice zadobilo medijsku pažnju, prema tvrdnjama Nikole Kovačevića iz Beogradskog centra za ljudska prava samo prošle godine najmanje 10.000 izbeglica, na sličan način, vraćeno u Srbiju.

 

Prva, šestočlana porodica izbačena je iz Mađarske u utorak tokom noći, kroz kapiju ograde na mađarsko-srpskoj granici, a kasnije je na sličan način deportovana i druga porodica iz Avganistana. Kako navode u UNHCR-u za Insajder, u pitanju su dva brata sa porodicama među kojima je sedmoro dece, od kojih najstarije dete ima 17 godina. Dodaju i da su dve porodice legalno po procedure ušli u Mađarsku.

 

UNHCR: Mađarska je deportacijom dve porodice sramno prekršila međunarodno pravo

Advertisements

Kako je preneo AP, svedoci noćne deportacije bili su predstavnici Agencije za izbeglice UN.

 

Par i njihovo četvoro dece odvedeni su, navodi AP, iz tranzitne zone za tražioce azila do granice u policijskom kamionu i bili su vidno uznemireni jer su svoju imovinu nosili u kesama za đubre. Avganistance, s druge strane, kako dodaju, niko nije čekao.

Podsetimo, Mađarska je prošle godine znatno pooštrila procedure za davanje azila, a sredinom 2015.godine postavila je duplu žičanu ogradu na granicu sa Srbijom.

 

Ograda je obezbeđena kamerama, senzorima i posmatračnicama, a postoji i nekoliko delova električne žice, piše AP.

 

Autor Vesti: Insajder.net

Foto: Arhiva

Advertisements

error: