STRAŠNO! EU hoće da nam opet uvode VIZE zbog Irana!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Tanja Fajon iz Evropskog parlamenta zapretila da će Srbiji uslediti sankcije ukoliko se do kraja oktobra ne uskladi sa viznom politikom EU prema Iranu.

Evropska unija otvoreno je zapretila Srbiji da će joj ukinuti “beli šengen” i vratiti joj vize zbog odličnih diplomatskih odnosa sa Iranom!

 

Tanja Fajon, predstavnica Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, upozorila je Srbiju da bi, ako opet ne uvede vize Iranu do kraja oktobra, mogla dobiti negativni izveštaj o viznoj liberalizaciji. Fajonova je ovu direktnu pretnju uputila tokom debate o nacrtu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP. Taj dokument, na koji je podneto čak 239 amandmana, trebalo bi da se usvoji krajem novembra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

 

Menjanje granica izaziva haos
Tanja Fajon kaže i da je eventualna promena granica unela dodatnu nestabilnost na Balkan.
– Znam da je to osetljivo pitanje. Iz iskustva Slovenije mogu da kažem da bi svako pomeranje u granicama destabilizovalo region i to je nešto što moramo da izbegnemo – poručila je Fajonova.

 

Nemoguća ucena

Fajonova je ukazala da u Srbiji ima dosta problema, počev od stanja u medijima i priči i promenama granica (vidite okvir), ali da je među najvećim problemima neprilagođena politika vizne liberalizacije.

Advertisements

– Srbija bi, ukoliko do kraja oktobra ne prilagodi svoju politiku vizne liberalizacije prema Iranu, mogla dobiti negativni izveštaj o viznoj liberalizaciji do kraja godine – istakla je Fajonova, najavljujući tako nove sankcije Srbiji i vraćanje viza!

 

 

inistarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, upitana da prokomentariše ovu izjavu, kaže za naš list da usklađivanje vizne politike nije pitanje bilo koje države pojedinačno, već celokupne politike.

 

DEJVID MEKALISTER
IZVESTILAC U EP ZA SRBIJU:

– Važno je da ohrabrimo Srbiju, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak, posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija.

 

– Ovde se radi o tome da, kada ste članica, uvodite vize svim državama za čije državljane EU zahteva vizu. I to ima smisla kada ste država članica, naročito iz bezbednosnih, ali i ekonomsko-socijalnih razloga. O kojim se državama radi precizirano je posebnim propisom. Granice Republike Srbije su bezbedne za sve. To smo videli tokom migrantske krize, a u to može da se uveri svako iz Evrope. Podsećam da imamo veoma dobru saradnju sa nemačkom policijom, ali i svim drugim evropskim partnerima. O tome svedoči i skoro zaključeni sporazum sa “Fronteksom” – podvlači Joksimovićeva.

 

INFORMER / TANJUG

Advertisements

error: