“Strašni” ruski ledolomac za osvajanje polarnih oblasti!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ledolomac nove generacije „Ilja Muromec“ koji je sagrađen za Severnu flotu Rusije, porinut je u vodu u „Admiralitetskim brodogradilištima“ u Sankt Peterburgu.

Ovo je prvi brod ovog tipa sagrađen za rusku pomorsku flotu u poslednjih 40 godina.

Guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko dodao je da će ledolomac biti korišćen za osvajanje polarnih oblasti i da će ući u sastav flote 2017. godine.

Načelnik tehničke kontrole ruske mornarice kontraadmiral Igor Zvarič izjavio je da Rusija sa velikom verovatnoćom može da započne serijsku proizvodnju ledolomaca „bogatirskog“ projekta 21180.

Advertisements

„Ilja Muromec“ je prvi ruski ledolomac na kojem su propeleri postavljeni van tela broda pomoću zglobnog mehanizma i mogu da se rotiraju duž vertikalne ose za 360 stepeni. Zahvaljujući tome, ledolomac može slobodno da se kreće unapred, unazad ili na stranu. Novi višenamenska brod takođe je opremljen savremenom energetskom instalacijom.

Telo „Ilje Muromca“ može da se izbori sa ledom debljine jedan metar, a domet plovidbe mu je do 5.600 kilometara, što znatno prevazilazi ukupnu dužinu Severnog morskog puta. Isporuka broda planirana je za kraj 2017. godine.

Izvor: rs.sputniknews.com

Advertisements

error: