STRAŠNI PODACI! U Beogradu 96,000 žena nema partnera!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Muškarci češće migriraju, mlađI umiru, a žene se u većem broju doseljavaju.

 

Demografi i analitičari u šali kažu da je statistika kao bikini, pokazuje sve, a ništa ne otkriva. Iako se u proseku svake godine rodi više od 1,5 odsto dečaka, nego devojčica, glavni grad Srbije debelo kuburi sa muškarcima. Ako bi kroz suve brojke posmatrali prestonicu, otkrili bi da u Beogradu živi čak 96.674 žena više nego muškaraca.

Prema podacima Sekretarijata za upravu – Sektora za statisku, dama ima 52,8 odsto, a pripadnika jačeg pola “samo” 47,2 procenta. Prema analizi ove referentne ustanove, a na osnovu reprezetativnog istraživanja iz 2016. godine, trenutno u Beogradu ima 1.724.000 duša. Od tog broja 910.337 pripadnica lepšeg pola i 813.663 muškaraca, piše blog Urbane strane.

 

U svojim godšnjacima, i istraživanjima, oni procenjuju da se savskom vodom svako jutro umije se bar 1, 8 miliona stanovnika, jer ima bar 75.000 onih koji nisu zvanično zavedeni.

 

Prema rečima demografa dr Vladimira Nikitovića, ova disproporcija muškaraca i žena u praksi je lako objašnjiva.

 

Na razliku broja muškaraca i žena utiče to što dame u proseku duže žive od mušakaraca. Međutim, veoma bitan faktor su migracije. Muškarci su ti koji se češće, u potrazi za poslom i boljim životom odluče da promene mesto prebivališta. U većem broju slučajeva idu u inostranstvo – objašnjva Nikitović za Urbane strane.

Advertisements

Prema rečima ovog stručnjaka Instituta za društvene nauke, značajan faktor koji utiče na disproporciju muškaraca i žena je i taj što mladići u većem broju umiru ili nasilno stradaju u mlađim godinama života.

 

Prosečna starost žitelja prestonice je 41,2 godine. Kod dama krštenica je stara 42,6 godina, dok su muškarci, “mlađi” sa 39,7 godina u proseku. Po domaćinstvu imamo 2,7 članova.

 

Statistika otkriva i porazne rezultate, prema kojima glavni grad Srbije u odnosu na živorođene i umrle, svakog meseca izgubi preko 600 stanovnika. Od januara do aprila 2018. godine u Beogradu je umrlo tačno 8.429 građana. U isto vreme rodilo se 5.882 beba.

Ipak, za prethodnih deset godina, veštačkom migracijom iz unutrašnjosti, brojka žitelja glavnog grada se “pojačala” za preko 220.000 novih stanovnika. Interesantno, čak 35 odsto više žena nego muškaraca se doseli u prestonicu iz unutrašnjosti Srbije, BiH, Crne Gore.

 

Kriza se oseća i u porodici. Tokom 2016. godine sklopljeno je 9.030 brakova. U isto vreme, razveo se 2.401 par. Neudato ili neoženjeno je 27 odsto populacije glavnog grada.

 

Ovaj broj od 96.674 punoletnih dama bez partnera je daleko veći. Jer nema svaka žena i muškarac, po automatizmu, svog partnera. Ima i onih muškaraca koji vole druge muškarce, što je u većem broju nego kod dama, koje vole druge dame.

Sve ove suve statističke brojke treba posmatrati sa rezervom. Dečaci i devojčice do 18 godina nisu ušli u ovo istraživanje.

 

IZVOR: B92 / FOTO: Blic Žena

Advertisements

error: