STOGODIŠNI DEDA VASILIJE SRBIMA: Recept za dug život NE GLEDAJTE političare!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

“Novosti” u poseti 99-godišnjem Vasiliju Sekuliću iz Velike Obarske. Najstariji Semberac uskoro iščekuje i šesto praunuče

 

BIJELjINA – Samo loše vreme i duboki snegovi sprečili su rodbinu i brojne prijatelje da se početkom februara okupe u domu Vasilija Sekulića (99), krepkog i vitalnog starine iz Velike Obarske kod Bijeljine.

– Ali zato, kakvo god bude vreme, sledećeg februara ovde će biti velika fešta – kaže deda Vasilije (1918) po matičnim knjigama grada Bijeljine, najstariji Semberac i jedini živi logoraš iz Drugog svetskog rata.

U vojsku Kraljevine Jugoslavije Vasilije je otišao sa završena četiri razreda škole, za to vreme pismen čovek, i dobro se snašao u vojsci.

– Imao sam foto-aparat i slikajući vojnike solidno sam zarađivao. A, kad sam prodao foto-aparat, za te novce sam kupio hektar obradive zemlje u Velikoj Obarskoj! Tu i danas živim, sa sinom Đorđem, snahom Radojkom i unukom Vasom. Imam još petoro unučadi i petoro praunučadi. Uskoro će još jedno praunuče – veselo priča Vasilije.

Kad je stigao iz vojske, 25. aprila 1941. godine, dobio je poziv da se javi u opštinu u Bijeljini.

Advertisements

– Odatle nas Nemci nateraju u vagone, i pravac Nemačka, na prinudni rad, gde sam, sa još 35 civila iz Velike Obarske i okoline, bio sve do 3. maja 1945. godine, u logoru Bremen, Stalag 10 B – priseća se Vasilije. – Kući sam stigao pet meseci kasnije, u sve porušeno i osiromašeno… U to vreme, zemljoradnja je bila najvažnija, da se nekako proizvede makar malo hrane, da se preživi… Imao sam jednog konja i jednu kravu i to sam morao zajedno uprezati u plug za oranje. Šta ćeš, različite životinje, jedno vuče na jednu, drugo na drugu stranu. Brazda kriva k'o srp. Posle meštani smislili izreku “kriva k'o Vasilijeva brazda”.

Sa suprugom Vidosavom je po čitav mesec okopavao kukuruz na zadružnoj ekonomiji. Moglo se dnevno zaraditi po kilogram i po kukuruznog brašna.

– Velika glad je vladala tih poratnih godina – prisetio se Vasilije najtežeg perioda. – Pešice smo išli u Tuzlu da donesemo soli, 160 kilometara, tamo i ovamo preko brda i planina. Bio je težak život, ali se izdržalo.

RECEPT

NEMAM ti ja nikakvog recepta za dug život. Treba sve raditi normalno i umereno. Nisam nikad pušio, nisam se opijao. Volim kuvana jela i mlečne proizvode. Radim, jedem, spavam – i to je to. Nemojte da se nervirate zbog politike takođe. – kaže Vasilije Sekulić iz Velike Obarske, najstariji Semberac.

 

NOVOSTI

Advertisements

error: