STIŽE SPAS ZA RTB BOR! Umesto Američkog i Nemačkog konzorcijuma, dolaze Kinezi

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kineska kompanija je najozbiljniji kupac Rudarsko-topioničarskog basena “Bor”, što je potvrđeno prilikom susreta srpskog premijera Vučića i predsednika Kine Đinpinga na forumu u Davosu.

Kineska kompanija “Pauer Čajna” je najozbiljniji kupac Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saznaje Informer.

Kako kažu naši izvori, upravo je na ovu kompaniju mislio premijer Vučić kada je u utorak posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Davosu rekao da samo kompanija iz Kine može da spase RTB “Bor”.

“Pauer Čajna” jedna je od pet najvećih kompanija u Kini i bavi se proizvodnjom uglja, aluminijuma, izgradnjom železnica i luka. U svom vlasništvu ima hidro, termo i nuklearne centrale, kao i postrojenja za proizvodnju novih izvora energije.

Advertisements

Još se ne zna po kojem modelu će se RTB “Bor” prodavati, mada je najizvesnije da će se tražiti strateški partner spreman da uloži svež kapital u proizvodnju.

Moliću i klečaću

Da pitanje RTB “Bora” hitno treba rešavati postalo je očigledno krajem prošle godine, kada je Vučić naglasio da će Kineze ‘moliti i preklinjati’ da preuzmu RTB “Bor”.

– Ni sam nisam verovao, tamo ne valja ni rukovođenje kompanijom. Moraćemo te probleme da rešimo najkasnije za šest meseci. Moliću, klečaću pred Kinezima da preuzmu RTB “Bor” kao što su nas spasili ulaskom u “Železaru Smederevo”. U Boru ljudi moraju da znaju da ih izdržava Vlada Srbije – izjavio je premijer.

 

INFORMER

Advertisements

error: