ŠTETOČINE! Naprednjaci posekli 2000 stabala u Novom Sadu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Suprotno njegovom nazivu, koji asocira na sadnice drveća, a prema zastupljenosti javnih površina pod zelenilom od oko svega pet odsto, Novi Sad je jedan od najmanje zelenih gradova Evrope. Takvom stanju, pored kontinuirane nebrige, doprinosi i seča stabala, koja se godinama ne sprovodi samo u krajnjoj nuždi, smatraju stručnjaci i eko-aktivisti.

 

To je potvrdila u februaru ove godine i zamenica načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković. Ona je govoreći o preko potrebnom Katastru zelenih površina, izjavila da se u gradu „ne seče samo ono što je stvarno neophodno“, kao što struka nalaže, jer „nadležni nemaju dovoljno informacija, pa kasno reaguju“.

Otkako je Brankovićeva iznela podatak o nepotrebnoj seči stabala, mnoga od njih su „upoznala“ motornu testeru. Prema nepotpunim podacima Javnog komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo, samo u prvom tromesečju 2018. godine uklonjeno su najmanje 182 stabla.

 

Taj trend se nastavio i narednih meseci pa je tako sredinom aprila ceo drvored zdrave katalpe, tek nekoliko godina stare, posečen u sklopu projekta „Očuvanja i unapređenja zelenila u Ulici Kornelija Stankovića“. Do toga je došlo jer su, prema rečima nadležnih, sadnice bile oštećene tokom građevinskih radova i ugrožavale su bezbednost građana.

 

Gde god možeš ti drvo poseci

Advertisements

Izveštaji o realizaciji poslovanja Gradskog zelenila pokazuju da je za poslednje četiri godine posečeno više od 1.700 stabala, pretežno u drvoredima i blokovskom zelenilu. Najviše drveća uklonjeno je 2014. godine, tačnije 649 stabala.

Od 2016. godine u dokumentima se pojavljuje nova stavka – vreme angažovanja motorne testere – bez objašnjenja na kojim poslovima je korišćena. Interesantno je to da je za poslednje dve godine testera radila više od hiljadu časova, najduže 2017, kada je bila upaljena 517 sati, iz nepoznatih razloga.

Njen angažman je u prvom tromesečju 2018. iznosio čak 214 časova, što je već polovina celokupne upotrebe u odnosu na prethodnu godinu.

 

Kada je reč o navođenju časova rada motorne testere u zvaničnim izveštajima, stručnjaci kažu da nije jasno zašto se takvi podaci uopšte spominju bez detaljnijeg pojašnjenja.

 

Seča zbog pritiska društva i industrije

Masovna seča, koja se dogodila tokom juna na Ribarskom ostrvu, izazavala je veliku zabrinutost, među eko-aktivistima i građanima. Tada je oboreno na desetine stabala, a u Javnom preduzeću Vojvodina šume kažu za VOICE da je u pitanju bila planska seča.

 

VOICE.ORG

Advertisements

error: