ŠTA SE DEŠAVA SA BOSNOM!? – NESTALO JABLANIČKO JEZERO, nema objašnjenja!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Jedno od najvećih veštačkih jezera u Bosni i Hercegovini, Jablaničko jezero, potpuno je presušilo, zbog čega je taj deo Bosne potpuno promenio izgled, do neprepoznatljivosti.

 

Poslednjih 40 dana ovo jezero i svi oni koji žive u njegovoj blizini preživljavaju pravu ekološku katastrofu.

Bosna i Hercegovina izgubila je pravo bogatstvo flore i faune, a nestala je i vodena površina koja se prostirala na 900 hektara.

„U poslednjih 40 dana Jablaničko jezero je primetno opadalo, što je u poslednjih nekoliko dana rezultiralo totalnim ispuštanjem celog jezera.

Moramo da napomenemo da je pre pet godina urađena ribolovna osnova Jablaničkog jezera, i u to vreme u jezeru bilo dva miliona riba“, kaže Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.
Strašne fotografije pogodile su sve stanovnike BiH, a ovih dana na društvenim mrežama mogu se pročitati razne komentare koji kritikuju sve odgovorne za ovu katastrofu, koja je trajno narušila ekosistem u ovom delu BiH.

Advertisements

„Uništena je sva flora i fauna koja je obitavala u Jablaničkom jezeru i na njegovom dnu, razni mikroorganizmi, odnosno, hrana za ribe.

Sad i da se to sve poribi, ta dva miliona jedinki ne bi imali hrane, jer jezero je mrtvo.

To je tragedija.

Pored svega toga deset ljudi koji rade na održavanju, kao ribočuvari, izgubili su posao, te smo na svaki način oštećeni mi kao udruženje, kao i cela društvena zajednica, odnosno, cela BiH jer se ovo nije dogodilo u poslednjih 30-ak godina“, istaknuo je Trešnjo
Jedan od glavnih krivaca za ovu situaciju, ističu iz OSR Konjic, je Elektroprivreda BiH, koja je ovo veštačko jezero koristila za proizvodnju električne energije, i iznenadnim ispuštanjem jezera u prethodnim danima uzbunila celu BiH.

„Mi smo pre nekoliko dana uputili zahtev Elektroprivredi BiH u vezi ove situacije i do sada nismo dobili nikakav odgovor“, izjavio je Trešnjo.

Budućnost je potpuno neizvesna za ovaj deo BiH i pitanje je da li ppostoji način da se sanira ova katastrofa koja je ozbiljno narušila kompletan ekosistem ovog kraja, a možda i cele BiH.

Kurir

Advertisements

error: