ŠTA NAM SPREMAJU!? Budžet za BIA (Bezbednosna služba) uvećan bez obrazloženja

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Budžet Bezbedosno-informativne agencije za 2018. godinu trebalo bi da iznosi 5,3 milijarde dinara, što je povećanje od 18 odsto. Međutim, nije poznato na šta će BIA trošiti taj novac, jer u predlogu budžeta to nije navedeno. Opozicija strahuje od mogućih zloupotreba, dok stručnjaci upozoravaju da se netrasprentnim finansiranjem Srbija vraća unazad.

 

Za rad BIA 2003. godine bilo je izdvojeno 1,6 milijardi dinara, dok je za 2018. godinu predviđeno oko 5,3 milijardi dinara, tvrdi lider Nove stranke Zoran Živković.

 

Predlog budžeta za 2018 godinu, u kojem je i BIA, prosleđen je u Skupštinu Srbije, ali javnost ne može da ga vidi jer internet stranica parlamenta ne radi od petka.

Videli su ga poslanici opozicije, među kojima i Dušan Pavlović iz pokreta Dosta je bilo, koji kaže da je budžet sakriven nezakonito i da to omogućava zloupotrebe.

 

U očekivanju odgovora na pitanja N1 koje smo poslali BIA, predsednik poslaničke grupe SNS kaže da nepoznanica nema. Uprskos tome što nema nijedne stavke o nameni novca, Aleksandar Martinović tvrdi da je budžet transparentan.

 

“Postoji Zakon o BIA i tim zakonom je definisano šta radi BIA i njeni službenici i tu tom smislu je potpuno jasno za čega se troši novac koji se troši na BIA”, rekao je Martinović, a na pitanje zbog čega to nije navedeno u budžetu, kaže: “Navedeno je u Zakonu o BIA.”

 

elj kaže da su takve tvrdnje besmislene. Zakon o BIA definiše nadležnosti i uređenje Bezbednosno-informativne agencije, a Zakon o budžetu je taj koji, prema svim propisima, mora da sadrži sve stavke na koje će novac biti trošen.

Advertisements

“Svaki budžet ima neke dispozicione fondove kojima se finansiraju tajne operacije ili tajne namere itd. Ja to ne bih osporavao. Ali ne može ceo budžet za jedan sektor da bude sakriven. On bar mora biti podeljen na osnovne odrednice, koliko ide za zaspolene, materijalne troškove ili razne aktivnosti”, objašnjava Šešelj.

 

Šešelj je i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ali tvrdi da je on nelegitiman i da opozicija nema kontrolu nad radom službi. On dodaje da je sistem sve bliži onom koji su imali socijalisti 90-ih godina, kada je budžet iz godine u godnu bio nejasniji i sa sve više skrivenih stavki.

Stanje se od tada popravilo, ali ovo je potencijalni povratak unazad, kažu Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnsot Srbija.

“Jedini interes koji mogu da vidim u celoj toj priči je da se i oni osnovni budžetski razdeli ne poštoju tokom godine i obezbedi jedna puna fleksibilnsot u podgledu premeštanja sredstava sa recdimo materijalnih troškova na plate, putovanja ili nabavke nekakvih dobara ili usluga, jer to je jedino što bi moglo biti razlog za spuštanje nivoa tajnosti u odnosu na ono što je bilo i do sada”, smatra Nenadić.

 

Budžet za 2018 godinu naći će se na dnevnom redu sednice koja počinje u sredu. Na njoj se neće naći predlog Zakona o BIA, koji bi trebalo da bude razmartran na narednoj sednici, koja se očekuje do kraja godine.

N1 SRBIJA

Advertisements

error: