SRPSKI ČOVEK IZ TRILATERALNE KOMISIJE: Srbija je bitna i Istoku i Zapadu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BEOGRAD – Poseta Dejvida Mekalistera Beogradu, dva puta za veoma kratko vreme govori o pojačanoj aktivnosti Evropske komisije prema Srbiji, odnosno podršci evrointegracijama i reformama, ali i o pojačanom interesovanja u situaciji kada se odnos Zapad-Rusija komplikuje, ocenjuje Jovan Kovačić, predsednik nevladine organizacije Ist-vest bridž.

 

Kovačić, koji je još 2014. govorio o tome da Brisel i Vašington “spavaju za volanom”, dok Rusi intenzivno rade na pridobijanju “srca i duše” Srba, smatra da su se oni sada probudili i da zatezanjem odnosa istok-zapad ceo naš region postaje mnogo interesantniji.

“Itekako smo bitni i mislim da ćemo biti sve bitniji, i Evopskoj uniji i Americi, ali i Rusiji, naročito dok traje trgovina političkim postulatima i polaganjem prava na teritoriju”, ukazuje Kovačić za Tanjug i ističe da je s Putem svile i Kina prisutna u regionu značajnijoj meri.

Komentarišući nedavne događaje vezane za Makedoniju, nakon kojih je ostalo uverenje da tu neko za nekoga “vuče konce”, da pokušava da “preuzme primat”, da se “pozicionira” i kakve bi mogle biti posledice, Kovačić ističe da što je veća tenzija između Amerike i Rusije, toliko će rasti pritisak na lokalne faktore i obrnuto, što opada pritisak, on je manji na određenu zemlju.

Advertisements

Sve što se dešava sa Evropskom unijom je dokaz da je EU i dalje, a sada i pojačano, zaintresovana za razvojni put Srbije, i kada je reč o ekonomskom, reformskom i političkom smislu.

“Ceo region sve više ‘vuče’ ka NATO-u. Kako će Srbija u toj situaciji ići?

Nisam amerikanofil, nisam rusofil, ja sam srbofil, gledam šta je dobro za našu zemlju i u ovoj situaciji napetosti mislim da je put neutralnosti i put ka EU najkorehentnija i najpametnija politika”, istakao je Kovačić.

Dodaje da će to, svakako, biti jako izazovan i težak put, jer, s jedne strane, Rusi kažu da Srbija nikada neće biti u EU, a Amerikanci je “vuku” ka NATO.
Sve je to, kaže, legitimno, ali od srpskih vlasti iziskuje mudrost, kakvu su pokazale, ali i mnogo više napora da se održi taj kurs i da se odupru…

“Imate sad situaciju i sa Kinezima, kineskim uticajem, Evropsku uniju koja gleda Hestil, šta se tu dešava, naći će se tu sto načina da se privuče Srbija na jednu stranu i svi će da koriste sve moguće poluge moći koji su im na raspolaganju”, smatra Kovačić.

Ako se, kaže, nekom ne dopada medijska scena, to će biti iskorišćeno, nekom se ne dopada što je NIS u ruskim rukama, pa će to da isktoristi, kinesko prisustvo u Smederevu. . .

To je, primećuje Kovačić, jedan galimatijas od uticaja.

IZVOR: Kurir.rs

Advertisements

error: