SRBI DOŠLI U POSETU KIM DŽONG UNU! – Dočekani srdačno od naroda Koreje

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U turi koja je prvi put organizovana iz Srbije bilo je 11 srpskih državljana, a za Kurir su otkrili koliko su priče o represiji istinite i šta zaista smete da radite.

Prvi put u novijoj istoriji jedna grupa srpskih turista ovog avgusta je posetila najizolovaniju zemlju na svetu, od koje često strepi ceo svet.

Severna Koreja, ili zvanično Demokratska Narodna Republika Koreja, kojom suvereno vlada Kim Džong Un, dočekala je Srbe raširenih ruku, ali bez interneta, uz rigorozne provere i zabranu kretanja.

U ovoj turi je bilo 11 Srba, a one se organizuju isključivo preko lokalnih turističkih agencija, jer ne postoji mogućnost da sami posetite Severnu Koreju.

Advertisements

– Oni rade opsežne provere toga ko im dolazi, ko ste i gde radite, a novinarima je, recimo, strogo zabranjen ulaz. Profesionalne kamere su takođe zabranjene, a pri ulasku i izlasku iz zemlje carinici imaju pravo da pregledaju ne samo vaš prtljag i dokumenta nego i slike i snimke u vašem telefonu, tako da se preporučuje da obrišete sve što može biti problematično. Doduše, nama niko nije proveravao mobilne – kaže Filip Milosavljević (36), dugogodišnji turistički vodič, čija su specijalizacija upravo neobične destinacije:

– Postoji jedan, vrlo luksuzan hotel u kome je dozvoljen boravak strancima, ali izlazak iz njega u večernjim satima nije preporučljiv. Niko vam neće ništa zabraniti, ali će vam posavetovati da „ne izlazite sami jer možete nekome biti sumnjivi, pa će vas prijaviti i noć ćete provesti u policijskoj stanici“.

KURIR NOVINE

Advertisements

error: