SRAMOTA: Vlada Srbije nema nameru da obeleži 100 godina Solunskog fronta!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vlada Srbije potpuno ignoriše stogodišnjicu srpskog proboja Solunskog fronta, ključnog događaja za pobedu nad bugarskim i nemačkim snagama i njihovim saveznicima u Prvom svetskom ratu.

 

Pre 100 godina, srpska vojska je uz podršku saveznika probila Solunski front. Komandanti Prve i Druge armije, generali Petar Bojović i Stepa Stepanović, su bez obzira na očajničke pokušaje da ih zaustave, nepobedivo išli do kraja.

U izveštaju francuskoj vladi o proboju Solunskog fronta krajem septembra 1918. godine, francuski maršal Franše d’Epere je napisao: „Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred“.

Advertisements

 

U savezničkim operacijama od 15. do 17. septembra 1918. godine, potučene su mahom bugarske i nemačke snage od preko 600.000 vojnika. Savezničke trupe su imale sličan broj vojnika. Odmah nakon proboja Solunskog fronta usledila je abdikacija bugarskog kralja, koji je pobegao iz zemlje, i kapitulacija Bugarske. Englezi su se okrenuli ka Turskoj. Enver-paša, koji se smatra glavnim organizatorom tursko-nemačkog saveza, pobegao je u Berlin. Turska je kapitulirala.

 

DOSTAJEBILO.RS

Advertisements

error: