SRAMOTA! VELIKI GUBITAK! – Svet traži stotine naših vojnih vozila, a ne možemo napraviti ni 10!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zašto ne možemo da isporučimo više od 10, kada na tržištu postoji tražnja za 700 do 800 oklopnih vozila.

 

Novo domaće višenamensko oklopno vozilo “miloš”, srpskoj javnosti je u prisustvu premijera Aleksandra Vučića predstavljeno tokom minulog vikenda u fabrici “Borbeni i složeni sistemi” u Velikoj Plani.

Dok je svetska promocija bila na prošlomesečnom Sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju, gde je, prema rečima sagovornika lista Danas, “privukao solidnu pažnju potencijalnih inostranih kupaca”. To je i razlog što je premijer, koji je posetio i Sajam u Abu Dabiju, u Plani bio rezigniran, jer uprkos tome što za ta vozila možemo da imamo 700 do 800 narudžbina iz inostranstva, ne možemo da proizvedemo ni desetak.

Advertisements

Iako iz njegove izjave nije jasno da li se potencijalni kupci interesuju samo za vozilo “miloš”, ili i za “lazar” koji je, uz haubicu “nora”, takođe predstavljen na međunarodnoj smotri, većina poznavalaca prilika u domaćoj vojnoj industriji u načelu se slaže sa konstatacijom da ozbiljnija serijska proizvodnja u Srbiji nije moguća. To bi bio skup poduhvat, tvrde sagovornici lista, jer se najvažnije komponente i oprema za ugradnju u njih kupuju u inostranstvu – motor, menjač, vešanja, reduktor, sistemi veze i druge ključne pozicije za proizvodnju tih vozila, domaće firme više ne mogu da proizvedu.

 

Među uništenim fabrikama su FAP iz Priboja, kruševački “14. oktobar” (u kojem je početkom 90-ih trebalo da započne proizvodnja po dokumentaciji za izradu jugoslovenskog tenka M 84, koja je iz Slavonskog Broda preneta u Srbiju), Elektronska industrija Niš, beogradski DMB i mnoge druge.

IZVOR: B92

Advertisements

error: