SRAMOTA VELIKA! – “Naučnici” ispitivali DNK pa oštetili mošti CARA KNEZA LAZARA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prilikom uzimanja uzoraka za analizu DNK ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika oštetila posmrtne ostatke srpskog kneza, tvrdi antropolog Srboljub Živanović

BEOGRAD – Umesto da čuvaju, oni uništavaju relikvije.
Mošti kneza Lazara oštetila je ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 2006. godine, tvrdi istaknuti antropolog Srboljub Živanović, koji je na blogu riznicasrpska.net u novembru 2011. napisao da je uzet isečak mekog tkiva iznad butne kosti i isečak kosti dužine 2,5 centimetara.

Šteta uz blagoslov

– Ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije koja je obavljala iskopavanja u manastiru Manasija 2006, misleći da se u otkopanoj vladarskoj grobnici Lazarevića nalaze mošti despota Stefana, sina kneza Lazara, uz blagoslov nadležnog braničevskog episkopa Ignjatija otišla je u Ravanicu da uzme uzorak Lazarevog tela radi analize DNK. Tom prilikom su mošti kneza Lazara znatno oštećene. Odsečena su meka tkiva iznad butne kosti i uzet isečak kosti dugačak 2,5 centimetara.

Advertisements

Ovo sasvim nepotrebno odsecanje i skrnavljenje moštiju izvršeno je na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, čiji je osnovni zadatak da zabrani oštećenja spomenika i sačuva mošti svetitelja. Do oštećenja je došlo i uz blagoslov nadležnog episkopa SPC, kome je Crkva poverila da se stara o svetim moštima i spreči njihovo skrnavljenje – napisao je Živanović.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture uputili su nas na arheologa Marina Brmbolića, koji je vodio iskopavanje u manastiru Manasija, ali on nije mogao ništa da kaže o oštećenju moštiju kneza Lazara.

Ne žele da pričaju

– Naša ekipa je vršila iskopavanje u Manasiji i, zbog sumnje da se mošti despota Stefana možda nalaze u manastiru Koporin, prvi put je, uz blagoslov vladike braničevskog Ignjatija, odlučeno da se uradi analiza DNK. Profesor antropologije Živko Mikić uzeo je uzorak i poslao ga na Medicinski fakultet u Beogradu, pa pitajte njega – rekao nam je Brmbolić. Profesor u penziji Živko Mikić nije bio voljan da priča o tom događaju.
– Za mene je ta priča završena, doviđenja – rekao je Mikić.

U Patrijaršiji u Beogradu uputili su nas na episkopa braničevskog Ignjatija, ali iz Braničevske eparhije do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje u vezi sa oštećenjem moštiju jednog od najčuvenijih srpskih srednjovekovnih vladara.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: