SRAMOTA VELIKA! – “Naučnici” ispitivali DNK pa oštetili mošti CARA KNEZA LAZARA!

Podeli vest sa drugima!
  • 45
    Shares

Advertisements

Prilikom uzimanja uzoraka za analizu DNK ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika oštetila posmrtne ostatke srpskog kneza, tvrdi antropolog Srboljub Živanović

BEOGRAD – Umesto da čuvaju, oni uništavaju relikvije.
Mošti kneza Lazara oštetila je ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture 2006. godine, tvrdi istaknuti antropolog Srboljub Živanović, koji je na blogu riznicasrpska.net u novembru 2011. napisao da je uzet isečak mekog tkiva iznad butne kosti i isečak kosti dužine 2,5 centimetara.

Šteta uz blagoslov

– Ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije koja je obavljala iskopavanja u manastiru Manasija 2006, misleći da se u otkopanoj vladarskoj grobnici Lazarevića nalaze mošti despota Stefana, sina kneza Lazara, uz blagoslov nadležnog braničevskog episkopa Ignjatija otišla je u Ravanicu da uzme uzorak Lazarevog tela radi analize DNK. Tom prilikom su mošti kneza Lazara znatno oštećene. Odsečena su meka tkiva iznad butne kosti i uzet isečak kosti dugačak 2,5 centimetara.

Advertisements

Ovo sasvim nepotrebno odsecanje i skrnavljenje moštiju izvršeno je na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, čiji je osnovni zadatak da zabrani oštećenja spomenika i sačuva mošti svetitelja. Do oštećenja je došlo i uz blagoslov nadležnog episkopa SPC, kome je Crkva poverila da se stara o svetim moštima i spreči njihovo skrnavljenje – napisao je Živanović.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture uputili su nas na arheologa Marina Brmbolića, koji je vodio iskopavanje u manastiru Manasija, ali on nije mogao ništa da kaže o oštećenju moštiju kneza Lazara.

Ne žele da pričaju

– Naša ekipa je vršila iskopavanje u Manasiji i, zbog sumnje da se mošti despota Stefana možda nalaze u manastiru Koporin, prvi put je, uz blagoslov vladike braničevskog Ignjatija, odlučeno da se uradi analiza DNK. Profesor antropologije Živko Mikić uzeo je uzorak i poslao ga na Medicinski fakultet u Beogradu, pa pitajte njega – rekao nam je Brmbolić. Profesor u penziji Živko Mikić nije bio voljan da priča o tom događaju.
– Za mene je ta priča završena, doviđenja – rekao je Mikić.

U Patrijaršiji u Beogradu uputili su nas na episkopa braničevskog Ignjatija, ali iz Braničevske eparhije do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje u vezi sa oštećenjem moštiju jednog od najčuvenijih srpskih srednjovekovnih vladara.

IZVOR: KURIR

Advertisements