SRAMOTA! Doktori odbili da pomognu bebi jer majka nije imala 300 dinara da plati!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Nevena Tomić Stojanović iz Niša tvrdi da njena 18-mesečna beba nije pregledana u Domu zdravlja u Prokuplju jer kod sebe nije imala sitan novac da plati pregled.

 

Nevena Tomić Stojanović ispričala je za Južne vesti da je za vreme praznika iz Niša došla u rodno Prokuplje kako bi posetila rodbinu i da nije ponela zdravstvenu knjižicu za bebu. Kako je detetu pozlilo otišli su u Dom zdravlja, ali je medicinska sestra na Dečijem odeljenju insistirala je da se prvo plati 357 dinara kako bi bebu pregledao dežurni lekar.

“U popodnevnim satima 15. februara beba je počela da povraća i dobila je dijareju, pa smo odlučili da potražimo savet lekara. Na šalteru Dečijeg odeljenja u Domu zdravlja bile su dve sestre. Kada sam im objasnila o čemu se radi, da sam iz Niša i da nemam kod sebe bebinu zdravstvenu knjižicu, rečeno mi je da moramo da platimo i da će je onda pregledati dežurni lekar”, kaže Tomić Stojanović.

Dodaje da je sestri dala novčanicu od 1.000 dinara, ali je ona odgovorila da nema sitno da vrati kusur i da majka mora da rastini novac.

Advertisements

“Počela sam da preturam po džepovima. U pomoć je priskočila i moja sestra koja je bila sa mnom, ali smo prikupile tek oko 200 dinara, što za sestru na šalteru nije bilo prihvatljivo”, tvrdi majka deteta koje je bila potrebna pomoć.

Kaže da je ponudila da plati karticom, pa čak i evrima, ali je medicinska sestra bila neumoljiva i insistirala na sitnom novcu. Na pitanje šta sad da rade, sestra je slegla ramenima i više nije htela da komentariše, tvrdi Tomić Stojanović.

Majka je zatim dete odvezla za Niš kako bi bilo pregledano. Kaže da je pismeno o ovom slučaju obavestila direktora Doma zdravlja, kao i nadležno Ministarstvo.

Direktor Doma zdravlja u Prokuplju Pavle Orbović tvrdi da nije upoznat sa ovim slučajem i da ne može da kaže o čemu se radi.

“Prvi put čujem o ovome i ne mogu da tvrdim da li je bilo propusta ili ne. Iskreno, do sada nismo imali pritužbe na rad sestara na Dečijem odeljenju, ali ću koliko već sutra videti o čemu se radi i, ako je bilo propusta, odgovorni će biti kažnjeni”, rekao je Orbović.

Naglašava da je pravilo da se beba prima na pregled bez obzira da li ima knjižicu ili ne, pa čak i da, ukoliko roditelj nema da plati, račun se naknadno šalje na kućnu adresu.

 

IZVOR: JUŽNE VESTI

Advertisements

error: