SRAMOTA! – AMERIČKI ZVANIČNIK: Vučić nam pomaže da urušimo Republiku Srpsku!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Visoki zvaničnik Stejt departmenta SAD Brajan Hojt Ji rekao je u Senatu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio premijer, „privatno i javno“ tražio od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne održi „sporni referendum“.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara juče je na saslušanju u senatskom odboru za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju rekao da je Rusija najviše ohrabrivala Dodika da se održi sporni referendum o Danu državnosti RS koji je zabranio Ustavni sud BiH, dok je Vučić pokušao da spreči referendum jer destabilizacija BiH nije u interesu Srbije.

„Premijer, sada predsednik Vučić intervenisao je privatno i javno kod predsednika RS i rekao da nije u interesu Srbije, da Srbija ne želi da se ilegalni referendum u RS održi. To je ilegalan referendum zato što krši odluku Ustavnog suda, ali ga je liderstvo RS ipak održalo“, rekao je Ji.

On je dodao da su SAD u tom slučaju imale „podršku premijera Vučića koji je to pokušao da odvrati“.

Ji je rekao da je zabrinut zbog ruskog centra u Nišu jer bi mogao postati „špijunski centar“ ili nešto slično ako bi dobio specijalni diplomatski status, dodajući da su SAD prenele vlastima u Beogradu da je važno da Srbija ima punu kontrolu nad svojom teritorijom.

Advertisements

„Jesam zabrinut zbog takozvanog humanitarnog centra, ali ne zbog onoga što je taj centar sada, već šta on može biti ako, kako Rusija traži od Srbije, dobije specijalni diplomatski status“, rekao je Ji.

On je rekao da SAD veruju da Rusija nema dobre namere na Balkanu u ostvarivanju ciljeva zemalja u regionu da se približe EU.

„Verujemo da Rusija pokušava da spreči napredak na tom putu“, rekao je Ji

„Rusija pokušava da spreči zemlje da se integrišu dalje sa Zapadom, u NATO i EU“, rekao je Ji u razgovoru sa senatorima.

On je rekao da Srbija treba da odigra konstruktivnu ulogu u regionu, popravi bilateralne odnose, reši razlike, kao i da normalizuje odnos s Kosovom.

„Ključno je da Srbija bude čvrsto na putu ka članstvu EU, bliže se integriše za Zapadom, da gleda unapred a ne unazad. Srbija je uvek imala dobre odnose s Rusijom, ali to ne treba da je spreči da ide u smeru u kojem je već po trgovini i investicijama“, rekao je Ji.

Ji je rekao da ne zna da li Rusija želi da se RS odvoji od BiH, jer bi to bilo nasilno i destabilišuće, ali da je u „ruskom interesu da zemlje stagniraju“.

On je rekao da lideri u BiH mogu da sprovedu reforme za približavanje EU, ali da mnogi to ne žele jer bi time izgubili politički i finansijski uticaj.

IZVOR: TANJUG

Advertisements

error: